Bazı İngiliz gazetelerinde, bu çocuklardan bazılarının fotoğraflarını yayınlanarak yaşlarıyla kuşkuların bulunduğu iddia edildi.
Muhafazakar Parti Milletvekili David Davies de ülkeye getirilen sığınmacı çocuklardan bazılarının göz çevresinde kırışıklar olduğunu ve ‘kendisinden bile yaşlı göründüklerini' ileri sürerek, ülkedeki sığınmacı çocukların yaşlarının tespiti için ‘diş testi' yapılmasını talep etti.
DİŞ HEKİMLERİ DERNEĞİ: AHLAK DIŞI
İngiliz Diş Hekimleri Derneği ise Davies'in çağrısını ‘ahlak dışı' şeklinde nitelendirerek bu isteğe karşı çıktı.
İngiliz İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, sığınmacı çocukların İngiltere'de çeşitli kontrollerden geçirilerek kendilerine ilişkin anlattıkları öykülerin doğruluğunun araştırılacağı kaydedildi.
YETKİLİLER ‘DIŞ GÖRÜNÜŞ VE DAVRANIŞLARINA' GÖRE KARARA VARIYOR
İngiltere'de sığınmacıların 18 yaşın altında olup olmadığını belirlemek için diş testi yapılmıyor. Sığınmacıların yaşlarını kanıtlayan herhangi bir belgenin olmadığı durumlarda yetkililer ‘dış görünüş ve davranışlarına' göre karara varıyor. Bakanlık verilerine göre 2015 yılında yaşlarıyla ilgili şüphe oluşan 574 sığınmacıdan 371'inin yetişkin olduğuna hükmedildi. 2006'dan bu yana incelenen 11 bin 121 sığınmacıdan 4 bin 828'inin de yetişkin olduğuna karar verildi.
İngiltere, 2020 yılına kadar 20 bin Suriyeli sığınmacı kabul edeceğini ancak bunların Türkiye, Lübnan ve Ürdün'deki sığınmacı kamplarından seçilerek alınacağını açıklamıştı.
Bunun yanında, İngiliz sivil toplum örgütleri hükümete Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampında bulunan ebeveyninden ayrı düşmüş çocukları ülkeye kabul etmesi için baskı yapıyor. İngiltere'nin bu hafta ülke içinde akrabası bulunan yaklaşık 100 çocuğu gruplar halinde kabul etmesi bekleniyor.