'BAŞKA ÜLKELERİN İÇİŞLERİNE KARIŞMAMAK İÇİN'
Ekvador Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsveç'te hakkında verilen tutuklama kararı nedeniyle dört yılı aşkın süredir Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde kalan Assange'ın internet erişiminin, başka ülkeleriniçişlerine karışmama politikası gereği ve ABD'deki başkanlık seçimi yarışında taraf olunmaması amacıyla kısıtlandığı belirtildi.
Ecuador admits it cut off Assange's internet due to his use of it to interfere in the U.S. election h/t @ericgeller. pic.twitter.com/wJ1yeL7C2e
— Ninja Economics (@NinjaEconomics) 19 Ekim 2016
Açıklamada, 2012'de Assange'a tanınan sığınma hakkı konusunda değişikliğe gidilmediği de belirtilerek, "İnternete erişim engeli, Wikileaks'in gazetecilik görevlerini yapmasını etkilemeyecek düzeydedir" ifadesi kullanıldı.
Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ekvador'dan Assange'ın Clinton ile ilgili belgeleri yayınlamasına engel olmasını talep ettiğini iddia ederken Ekvador, bu iddiayı reddederek hükümetin kararlarını başkalarının etkisi altında almadığını kaydetti.
Wikileaks son olarak ABD'nin Demokrat Parti başkan adayı, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten ekibin başındaki John Podesta'ya ait 2 bin 60 e-postayı yayınlamıştı. Podesta'ya gelen binlerce elektronik posta arasında Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkeyle ilgili dış politika analizleri dahil çok sayıda yazışma bulunuyordu. Clinton'ın, Dışişleri Bakanlığından ayrıldıktan sonra Wall Street şirketlerine ücret karşılığı yaptığı konuşmaların metinleri de sızdırılan belgeler arasında yer almıştı.
Wikileaks'in kurucusu Assange, kısa bir süre önce Google ve ABD'deki seçim kampanyasının yanı sıra savaşlar, silah satışları ve petrol endüstrisi gibi konularda yeni belgeler yayınlayacaklarını söylemişti. 45 yaşındaki Assange'ın Ekvador'un Londra Büyükelçiliği binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle İngiliz makamları tarafından tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.