Washington’daki Georgetown Üniversitesi’ne bağlı Kişisel Gizlilik ve Teknoloji Hukuk Merkezi’nin yaptığı bir araştırma, ABD’de her iki yetişkinden birinin güvenlik güçlerinin yüz tanıma için kullandıkları veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösterdi.
Raporda, ‘yüksek gözaltı oranları’ nedeniyle çoğunluğu siyah olmak üzere 117 milyon yetişkinin fotoğraflarının güvenlik güçleri tarafından görüntülenip denetim dışı yazılımlarla izlenebileceği kaydedildi. Araştırma ayrıca, ülkedeki birçok polis departmanının anlık yüz tanıma teknolojisinin yer aldığı kameralarla sokakta yürüyen insanların yüzlerini de tarayabildiğini ortaya koydu.
Amerikan Yurttaş Özgürlükleri Birliği’nden (ACLU) edinilen bilgiye göre, raporda polisin sürücü belgeleri, pasaportlar, vize başvuruları sırasında edinilen fotoğrafların yanı sıra sosyal medya üzerinden yüz tanıma teknolojisini kullanarak istenilen kişiyle ilgili bilgi sahibi olabildiği vurgulandı. ACLU, Baltimore polisinin geçen yıl sosyal medya üzerinden polise karşı yapılan protestocuların kimliğini belirleyebildiğini de kaydetti.
'KİŞİSEL GİZLİLİĞİN KORUNMASI İÇİN TEKNOLOJİ KULLANIMINA DÜZELMEME' ÇAĞRISI
Bu arada raporda kişisel gizliliğin korunması ve suçsuz kişilerin ayırt edilmeksizin izlenmesini önlemek için teknolojinin kullanımının düzenlenmesi önerildi.