TV 8'de yayınlanan 'Aramızda Kalmasın' programının sunucusu Funda Özkalyoncuoğlu'nun Türk edebiyatının popüler eserlerinden olan 'Kürk Mantolu Madonna'da şarkıcı Madonna'nın hayatının anlatıldığını zannetmesine olan tepkiler sürüyor.
"Esasında şaşırdım diyemeyeceğim. Şöyle düşündüm. Bu tür konuşmalar, bu tür bilgisizlik üzerine yorumlar genellikle hanımların toplanıp börek yediği günlerde konuşulur. Bunun bir televizyon programına yansıyıp binlerce kişiye ulaşması, bu kadar yanlış bilgilerin televizyonlarda dolaşıyor olması beni üzdü tabii ki. İzleyince şoke olmuş bir arkadaşım bana programın videosunu attı. Ben ise izleyince şoke olmadım, komik buldum ve güldüm. İşi uzatmalarını ise daha da komik buldum. Hiç olmazsa bir yerinde dursalardı keşke. Çok eminlerdi onun şarkıcı Madonna olmasına, o eminlik beni üzdü açıkçası. Şarkıcı Madonna'nın Sabahattin Ali'nin bir kitabından ya da Sabahattin Ali'nin kendisinden daha çok tanınması bu memlekette ilginç, ilginç ötesinde üzgünç(!). Bilinen anlamdaki Madonna ne yazık ki şarkıcı Madonna. Ancak Kürk Mantolu Madonna kitabı son 5 yıldır en çok satanlar arasında. Televizyonda onlarca program yapıldı, birkaç kere de bana sorular soruldu, cevapladım. Yani televizyonla ilgili olan birisinin bu kitabın popüler olduğunu bilmesi gerekiyor diye düşündüm ben."
Özkalyoncuoğlu, TV8'de yayınlanan magazin programında, filmi çekileceği açıklanan roman için, "Madonna'nın hayatı, aşkları falan enteresan olabilir" demişti.
Moderatörün uyarısıyla kitabın 1943 yılında yazıldığını öğrenen Kalyoncuoğlu, duruma anlam verememeye devam ederek "1943 yılında Madonna var mıydı ki?" diye sormuş, "Kitabı okudum ama sana anlatabileceğim, altını çizebileceğim bir nokta yok. Sabahattin Ali çok önemli bir yazar. Herkesin onun kitaplarını okuması lazım ama nasıl olacak bilmiyorum, senaryoyu gözümde canlandıramadım" diyerek sözlerine devam etmişti.
'BABAMIN KİTAPLARI ESKİSİNDEN ÇOK OKUNUYOR'
"Sabahattin Ali'nin kitapları son 10 yıldır git gide daha fazla okullarda okutulmaya başladı; çünkü resmen olmasa bile fiilen kitapları okullarda yasaklanmıştı. Hiçbir edebiyat öğretmeni öğrencilerine Sabahattin Ali kitaplarını tavsiye edemezdi. Nazım Hikmet, Sabahattin Ali gibi isimler tehkileli isimlerdi ve okullarda kesinlikle bu edebiyatçıların ismi bile anılmazdı. Hani bir ara demokrasiye giriyoruz sonra çıkıyoruz, sonra yine girip çıkıyoruz ya işte o girip çıkmalar sırasında edebiyat öğretmenleri, öğrencilerine bu kitapları tavsiye etmeye başladılar. Hatta tavsiyenin ötesinde o kitapları derslerinde işlemeye başladılar. Bu tabii çok önemli oldu, Kürk Mantolu Madonna 14-15-16 yaşlarındaki öğrencilerin duygusallıklarına çok hitap etti. Herhalde o yorumları yapan hanım o döneme rastlamadı. Onun zamanında okunmuyordu demek ki Sabahattin Ali. Meraklısı okurdu açıkçası Sabahattin Ali'yi… Mesela şarkılarını dinlerler ama şarkıların da Sabahattin Ali'ye ait olduğunu bilmez çoğu insan. Aldırma Gönül Aldırma'nın çoğu zaman Edip Akbayram'a ait olduğunu sananlarla karşılaştım; ama bunlar beni hiçbir zaman üzmez açıkçası. Ben onun hep halk şairi, halk ozanı, halk romancısı olduğunu düşünmüşümdür."
'MEZARININ OLMAYIŞI DEVLETİMİZİN AYIBIDIR'
Babasının öldürülmesine de değinin Filiz Ali, "bugüne kadar Sabahattin Ali'nin öldürülmesinin bütün gerçekliğiyle açığa çıkarılamamış olması, nereye gömüldüğünün belli olmayışı ve mezarının olmaması devletimiz ve milletimizin büyük ayıbıdır" dedi.
Ali, bugüne kadar yaptığı başvuruların ya cevapsız kaldığını ya da reddedildiğini ama umudunu kaybetmediğini belirtti:
"Ben hayatımın sonuna kadar araştırmaya devam edeceğim, benden sonra da çocuklarım devam edecektir. Gerçek adalet yerini bulacak diye ümit ediyorum. O kaybettiğimiz nerede olduğunu bilemediğimiz adalet… Ben hiçbir zaman ümidimi hiç kaybetmem, kaybetmemeye çalışırım en azından."