Başkanlık sistemine ilişkin fiiliyattaki durumu hukuk devletini ortadan kaldırma girişimi olarak yorumladığını belirten Şandır, uygulamadaki hukuksuzluğun MHP tarafından desteklendiği algısının yanlış olduğunu söyledi:
‘TÜRKİYE'NİN DEVLETİYLE, MİLLETİYLE, STK'SIYLA, KURUMLARIYLA, SİYASETİYLE UYUM İÇİNDE OLMASI LAZIM'
"Türkiye çok önemli, çok sıkıntılı ve geleceği öngörülemeyen bir süreçten geçiyor. Yarın ne olacağı belli değil, bölgemizde sıcak savaş yaşanıyor. Bu savaş her ne kadar bölgesel gibi gözükse de dünya savaşına dönüşme istidadında. Dolayısıyla Türkiye'nin geleceğini çok yakından ilgilendiren bir tehdit, bir belirsizlik sürecinden geçiyoruz. Böyle bir ortamda Türkiye'nin devletiyle, milletiyle, STK'sıyla, kurumlarıyla, siyasetiyle uyum içinde ve bir arada olması lazım. Çünkü yaşadığımız hadiseler milli mesele mahiyetinde, siyasi parti penceresinden bakılamayacak kadar hayati, beka düzeyinde meseleler. Bu konuda Milliyetçi Hareket Partisi, özellikle de Sayın Genel Başkanı'mız bir husustan tedirginlik, endişe duyuyor: Devletin hukuk devleti olma iddiasını, mecburiyetini ortadan kaldıran en üst düzeyde bir girişim var. Sayın Cumhurbaşkanı kendisi de iradi olarak, yani sehven falan da değil, bilerek, şuurlu bir biçimde ve ısrarla partili cumhurbaşkanlığını, başkanlık sistemini Bakanlar Kurulu'na da başkanlık yaparak, siyaset yaparak, siyasi partilere cevaplar vererek uyguluyor. Cumhurun başı olmak gibi değil, bir partili cumhurbaşkanı gibi davranıyor ve mevcut mer'i hukukumuzu, Anayasa'mız dahil mevcut hukukumuzu en üst düzeyde çiğniyor. Bir defa değil, birçok defa çiğniyor. Bir de facto durum yaratmaya çalışıyor. Bu durum çok sıkıntılı duruyor çünkü bizim ortak paydamız hukuk devletidir, bu devlettir.
‘MHP'Lİ VEKİLLER OLARAK BİZİM İRADEMİZ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA'
"Bakınız MHP'nin parlamenter sistemi desteklemesinin, talep etmesinin de bir gerekçesi var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir milli mücadele sonrası kurulmuş ve kurucu kahramanlar bir kurucu hukuk belirlemişler. Bu da 1924 Anayasası ve Lozan Barış Antlaşması'nda derc edilmiş. Bu bir cumhuriyettir ve bu cumhuriyet parlamenter demokratik sisteme dayalı bir cumhuriyettir. Bu kurucu hukuktur. Siz kurucu hukuku değiştirirseniz bu devleti yıkmış olursunuz. Bu işin özü budur. Bu sebeple biz, parlamenter sistemi sonuna kadar destekleyeceğiz. Bu de facto durumdan da son derece rahatsızız."
‘KAPALI KAPILAR ARDINDA OYUN KURMAYIZ'
Şandır, şöyle konuştu: "Parlamenter sistemi savunmada son derece samimiyiz. Hukuku arkadan dolanarak, sonucu belli olan bir şeyi oynamayız. Kapalı kapılar ardında oyun kurmayız. Genel Başkan'ın da böyle bir ilkesi yok. Şartları oluşturmak gibi bir metodumuz yok bizim, olgunlaşan şartların bize yüklediği sorumluluğun gereğini yaparız. Samimi olarak söylüyorum, milli birliğin sağlanıp, milli dava haline dönüşecek konularda Cumhurbaşkanı'ndan başlayan bu hukuk dışılığın Türkiye'nin bekası için ve geleceği için çok ciddi tehlike oluşturacağı kanaatindeyim. Sayın Cumhurbaşkanı dün de CHP'ye laf yetiştirmekle meşguldü, böyle bir hukuk yok. Ben yaptım oldu mantığıyla bunu sürdürdüğü takdirde bir yarılma, cepheleşme olacaktır. Biz bunu ülkemizin geleceği açısından tehlikeli görüyoruz."