"Balkan savaşı çıktığı için Osmanlı'nın mecbur kaldığı bu anlaşmayla Trablusgarp ve Bingazi'nin özerk olmasına, Ege'deki 12 Ada'nın da Balkan Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bırakılmasına karar verildi" diyen Şendir, "İtalya tarihine Lozan Anlaşması diye geçen bu anlaşma, Türkiye'de, Lozan'ın göl kıyısı tarafı olan Uşi (Ouchy) Anlaşması diye anılır" dedi.
Şendir'in 'Bir değil iki Lozan anlaşması var' başlığıyla yayınlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Cumartesi günü, Lozan'da, Beau-Rivage Palace Oteli'nde, Suriye toplantısı yapıldı. Toplantı öncesinde 'O otelde 1923'te Lozan Anlaşması imzalamıştı, bakalım şimdi bu iktidar neler yapabilecek' diye yazılar çıktı.
Yanlışları, en az bilinenden başlayarak düzelteyim. Tarihimizde bir değil iki Lozan Anlaşması vardır. İlki, 1912'de İtalya ile Osmanlı arasında imzalandı.
Diğer hatalara gelince:
1923'te Lozan görüşmeleri Month Benon Gazinosu'nda başladı, Ouchy Şatosu'nda sürdü, anlaşma Lozan Üniversitesi'nde imzalandı.
Anlaşmanın imzalandığı masa da Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül'e armağan edildi.
Beau-Rivage Palace Oteli'ne gelince, bir zamanlar Lozan Anlaşması'nın imzalandığı yer diye Galatasaraylı futbolcular bile ziyaret etmişti orayı, yanlış bilgi zinciri devam ediyor. Oysa, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan ve Türkiye'ye en büyük sorunları çıkaran Lord Curzon'un kaldığı oteldir orası. Dünyanın sayılı ilaç devlerinden birinin sahibi olan aileye aittir ve halen Lozan'ın en pahalı otelidir."