"Türkiye'den sonra Suriye üzerinden harita tartışmasının yapıldığı yer yine Lozan" diyen Külünk, 24 Temmuz 1923'te imzalanan anlaşma ile Musul'un elden çıktığını, Misak-ı Milli'den vazgeçildiğini anlattı. Külünk, "İki dünya bir araya gelse bizi ne Kıbrıs'tan ne de Musul'dan çıkarabilir. Şimdi yükseliş yolundayız. Hazır olun, Kuzey Irak'ta bir referandum olur ve (Mesut) Barzani, 'Türkiye'ye katılıyorum' derse şaşırmayın" diye konuştu.
Darbe girişimine de değinen Külünk, "O gece ne yaşadığımı bana sorsanız anlatamam. Her şey bir film karesinin içine sığacak kadar küçük, tüm dünyayı değiştirecek kadar büyüktü" nitelemesini yaptı. FETÖ'nün kapatılan 'Sızıntı' dergisini hatırlatan Külünk, bu ismin tesadüfen seçilmediğini, sızmanın bir casusluk tabiri olduğunu anlattı.
İsviçre'nin, FETÖ'nün önemli bir üssü olduğunu belirten Külünk, "İsviçre parlamentosunun terör örgütlerinin ağzıyla konuşması yakışmıyor. Terör örgütleri ile aynı karede yer alıyorlar. Dost ülkeyi terör örgütleri üzerinden okursa yanlış yaparlar" değerlendirmesinde bulundu.
Külünk, Avrupa'daki Türklerin bulundukları ülkelerin siyasetinde önemli yerlere gelmesi gerektiğini kaydederek, "Avrupa'daki Türklerin yüzde 95'i vatansever ama maalesef geriye kalan yüzde 5'i Avrupa'daki Türk siyasetini domine ediyor" ifadelerini kullandı.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsviçre Başkanı Murat Şahin ise kendilerini İsviçreli yetkililere şikayet eden FETÖ mensuplarına seslendi.
Bu kişileri "ihanet çetesinin mensupları" olarak niteleyen Şahin, "Sizin şikayetiniz bizim için bir şereftir. Bizim hesabını vereceğimiz bir vatanımız var. Sizin bir vatanınız bile yok. İsviçre basınına sesleniyorum; kendi vatanını satan sizleri de satar" dedi.
Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Aslı Oral'ın da hazır bulunduğu etkinlik kapsamında konferans salonunda, Türkiye'nin Bern Büyükelçiliğinin katkılarıyla Anadolu Ajansının (AA), 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin 50 fotoğrafı sergilendi.