İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu “UNESCO (BM Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü) bugün, bu yıl içinde ikinci kez Yahudilerin, 3000 yıldan fazladır bizim için kutsal olan, Tapınak Tepesi ile bağlantısını inkar etti” dedi. Açıklamalarına kinayeli bir soruyla devam eden Netanyahu “Sırada ne var? Fıstık ezmesiyle reçelin, Batman’le Robin’in, Rock’la roll’un bağlantısını reddeden bir UNESCO tasarısı mı?” ifadelerini kullandı.
What's next? A UNESCO decision denying the connection between peanut butter and jelly? Batman and Robin? Rock and roll?
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) October 13, 2016
‘ÇİN’İN ÇİN SEDDİ, MISIR’IN PİRAMİTLERLE İLGİSİ YOK DEMEK GİBİ BİR ŞEY’
Netanyahu İbranice dilince yaptığı açıklamada ise “Bu absürt tiyatro UNESCO ile devam etti ve bugün bu örgüt İsrail halkının Tapınak Tepesi ve Ağlama Duvarı ile hiçbir bağlantısı olmadığını söyleyerek tuhaf bir karar aldı” dedi.
“İsrail’in Tapınak Tepesi ve Ağlama Duvarı ile ilgisi olmadığını söylemek Çin’in Çin Seddi, Mısır’ın da piramitlerle ilgisi olmadığını söylemek gibi bir şey” diyen Netanyahu, ‘tarihi gerçeklerin ortaya çıkacağına inandığını’ belirtti.
לומר שלישראל אין קשר להר הבית ולכותל, זה כמו לומר שלסין אין קשר לחומה הסינית. בהחלטה האבסורדית הזאת אונסק"ו איבד את מעט הלגיטימיות שנשארה לו pic.twitter.com/1VCoqsFfVN
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) October 13, 2016
Netanyahu ayrıca, “Bu absürt tasarı ile UNESCO meşruiyetini bir kerede kaybetti” diye de ekledi.
İSRAİL, UNESCO’YLA İŞBİRLİĞİNİ ASKIYA ALDI
Bu arada İsrail, UNESCO ile tüm işbirliğini askıya aldığını duyurdu. İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett tarafından UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’ya gönderilen mektupta, örgütün ‘Yahudilerin Kudüs’le binlerce yıllık bağının görmezden geldiği’ iddia edildi. Bennett mektubunda ‘İslami terör’ tanımını da kullandı.
NE OLMUŞTU?
UNESCO tarafından kabul edilen karar tasarısında Mescid-i Aksa’ya Müslümanların girişini engelleyen İsrail yönetimi eleştirilmiş ve hem Yahudiler hem de Müslümanların kutsal olarak kabul ettiği bu bölgenin Yahudilik inancıyla bağlantısının olmadığı belirtilmişti.
Karar tasarısının UNESCO’nun internet sitesine koyulan güncel versiyonunda da bu bölgenin sadece Arapça adları kullanılmıştı. AFP’nin aktardığına göre karar tasarısında ‘işgal altındaki Kudüs’ ifadesine de yer verilmişti.