'ELİMİZDEN GELENİ YAPMAMIZA RAĞMEN ENGELLEYEMEDİK'
Gemkow, mümkün olan her şeyi yapmalarına rağmen zanlının intihar etmesini engelleyemediklerini, intihar olayının fark edilmesinin ardından yapılan yeniden hayata döndürme çabalarının ise başarısız kaldığını kaydetti.
KONTROLLERİ GEVŞETİLMİŞTİ
Albakr'ın cezaevine geldiğinde yapılan kontrollerinde sakin bir tutum sergilediğini kaydeden Leipzig cezaevi müdürü Rolf Jacob ise, ilk etapta 15 dakikada bir kontrol edilen tutuklunun duygusal tepkiler vermediğinin ve sakin olmasının tespiti üzerine 30 dakikada bir kontrol edilmeye başlandığını söyledi. Albakr'ın son olarak 19.45'te yapılan kontrol esnasında tutuklulara verilen gömlek ile kaldığı hücrenin demir parmaklıklarına kendisini astığının tespit edildiğini kaydeden Jacob, tutuklunun akut intihar şüphesi olmadığı için özel hücreye konulmadığını belirti.
Başka tutuklulara zarar vermemesi için zanlının tek kişilik hücreye konulduğunu anlatan Jacob, Albakr'ın salı günü hücrenin tavanında bulunan lambanın düştüğü konusunda kendilerini bilgilendirdiğini belirtti. Albakr'ın hücredeki bir prizi manipüle ettiğinin de tespit edildiğini dile getiren Jacob, bunların, zanlının intihar girişiminde bulunabileceğiyle ilişkilendirilmediğini ve vandalizm olarak değerlendirildiğini bildirdi. Hücrelerin kamerayla izlenmesinin yasal olarak mümkün olmadığını söyleyen Jacob, yasalara uygun şekilde hareket ettiklerini savundu.
Gemkow, istifa çağrılarına yönelik olarak ise, tüm sorumlulukları kabul ettiğini ancak istifa etmesini gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.
SİYASETÇİLERDEN AĞIR ELEŞTİRİLER
Siyasetçiler ise olaydan dolayı Gemkow'u eleştirdi. Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping, Gemkow'un istifa etmesini talep ederek, "Saksonya eyaletindeki adalet sistemi hukuk devleti için bir utançtır" dedi. Terör zanlısının intihar etmesini "skandal" olarak niteleyen Kipping, olayın arka yüzünün aydınlatılamayacağını kaydetti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Daniela Kolbe de Albakr'ın intiharının aydınlatılması gerektiğini belirterek, Saksonya'daki adalet sistemine güvenin zarar gördüğünü söyledi.
Chemnitz kentinde bombalı eylem hazırlığında olduğu şüphesiyle kaldığı eve cumartesi günü baskın düzenlenen Jaber Albakr, kıl payı kurtulduğu baskın sonrasında tüm kontrollere rağmen Leipzig kentine gitmeyi başarmıştı. Leipzig'de sosyal medya üzerinden kalacak yer arayan Albakr, kendisini evlerine alan üç Suriyeli tarafından pazartesi günü elleri ve ayakları elektrik kablosuyla bağlandıktan sonra polise teslim edilmişti. Alman Anayasayı Koruma Teşkilatına göre Albakr, Berlin'de bir havalimanına bombalı saldırı planlamakla suçlanıyordu. Albakr'ın Chemnitz'deki evinde yapılan aramalarda 1,5 kilogram TATP patlayıcı madde bulunmuştu.