Irak sahasında yaşanan son gelişmeleri, Şii ve Sünni cephelerindeki nabzı ve Türkmenlerin durumunu Telaferli akademisyen Ziya Abbas ile konuştuk.
'SÜNNİ VEKİLLER MUSUL KONUSUNDA BÖLÜNDÜ'
Konunun hem merkezi hükümet ekseninde hem de Musul-Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ekseninde ele alınması gerektiğini belirten Abbas, Bağdat’ın pozisyonunu şöyle anlattı:
'TÜRKİYE İLE TÜRKMENLER KARŞI KARŞIYA GELİRSE…'
Merkezi hükümette Şiilerin tamamen Türkiye aleyhinde bir tutum sergilediklerini belirten Abbas, Türkmenlerin de Şii ve Sünni olarak farklı tutumlar benimsediğinin altını çizdi:
'MİLLİ BİR IRAKLI KİMLİĞİ ÖTEDEN BERİ YOK'
'BARZANİ-BAĞDAT UZLAŞMASININ ARDINDA EKONOMİK SEBEPLER VAR'
"Barzani zor durumda. Biliyorsunuz başkanlık süresi bitti. Uzatmak istedi ancak Talabani ve Goran hareketi kabul etmedi. Kendi içinde bir kriz yaşıyor. Bunun yanı süre ülke Irak genelindeki ekonomik krizden etkilenmiş durumda. Tamamen petrol ihracatına bağlı olan ülkede, petrol fiyatları düştükten sonra, yolsuzluk da üzerine eklenince Irak zor günler geçiniyor. Barzani memurların maaşlarını veremiyor. Son günlerde Irak kulislerinde 'Ekonomik kriz bizi biraz daha birbirimize yakınlaştırdı' sözlerini duyabiliyorsunuz. Zira Barzani hiçbir şekilde merkeze bağlı askeri güçlerin, kendi bölgesinde bulunmasını kabul etmiyordu. Musul operasyonu gerekçesiyle ekonomik zaaflar bağlamında bugün Irak ordusuna bağlı birliklerin Barzani'nin kontrol ettiği bölgelerden geçerek Musul operasyonu için yığınak yaptıklarını görülebilir. Barzani'nin güvendiği tek taraf Türkiye. Bu bağlamda Türkiye'nin de Musul operasyonuna dahil olması gerekiyor. Ayrıca PKK ve PYD de Sincar ve bazı bölgelerde etkin. Dolayısıyla onlarla da bir güç mücadelesi yaşanıyor" değerlendirmesi yaptı.
'ŞENGAL-KANDİL HATTININ OLUŞTURULMASI FİİLİ OLARAK MÜMKÜN DEĞİL'
"Şu an Kuzey Irak Yönetimi Rabiyya'dan Sincar'a uzanıyor. Burada Sünni Araplar var. Onlarla işbirliği yapılarak Sincar'a yol uzanabildi. Bu bağlamda Kandil'den bir yol uzanacaksa orası Dahok'tan geçmeli. Dahok Barzani'nin memleketi. En etkili olduğu bölge. Barzani'den habersiz orada kuş uçmaz. Orada Barzani ile bir işbirliğinden bahsedilebilir ancak. Benim Irak kulislerinden edindiğim bilgiye göre Irak merkezi hükümetinin böyle bir niyeti yok. Bağdat'ın katkısı şöyle olabilir. Haşdi Şabi birlikleri kapsamında Ezidiler var. Ezidilerin de can kaybı verdiklerini yakından biliyorum. Haşdi Şabi içinde Şii Araplar ve Hıristiyanlar Ezidiler gibi azınlıkların oluşturduğu ayrı birlikler var. O bağlamda bu kesimlere destek sunuluyor diye biliyorum. Ama Şengal'deki YBŞ'ye doğrudan bir şey verildiğini sanmıyorum. Bu yönde herhangi bir bilgi görmedim. Ama orada da Kürt yönetiminin istediği Ezidileri Kürt olarak göstermek ve bu bölgede nüfus genişliğini gösterebilmek. Şebakların üzerinde de bir egemenlik sağlamaya çalıştıklarını da söyleyebiliriz."