'GELDİKLERİ YERLERE GERİ GÖNDERİLMELİLER'
İtalya'ya gelen sığınmacıların önemli bir kısmının hayat koşullarını iyileştirmek istediğini ve bu kişilerin gerçekte çatışmalardan kaçmadığını iddia eden Fransız bakan, ‘'Avrupa'da sığınmacı hakkı almaya sahip olmayan bu kişiler geldikleri yerlere geri gönderilmeli" dedi.
Bu yıl içinde yaklaşık 150 bin sığınmacının deniz yoluyla İtalya'ya ayak bastığı tahmin ediliyor.
AB'nin sığınmacı başvuruları ile ilgili Dublin sözleşmesi, AB sınırları dışından gelen sığınmacıların ilk ayak bastığı üye ülkenin, bu kişilerden sorumlu olmasını öngörüyor.
İtalya'ya gelen sığınmacıların bu ülkede kayda geçirilmemesi ve bu kişilerin daha sonra komşu ülke Fransa'ya geçmek istemesi, Roma ve Paris arasında sorun yaratıyor.
AB yasalarına göre bu sığınmacıların İtalya tarafında kalması gerektiğini savunan Fransa, daha önce aynı noktadan tren ya da otobüslerle sınırı geçmeyi başaran binlerce kişiyi İtalya'ya iade etmişti.
ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI DERNEKLERİ, FRANSA'YI ELEŞTİRİYOR
Fransa, Schengen anlaşmasının serbest dolaşım öngören kısmını, terör saldırıları ve sığınmacı akınının başlamasının ardından İtalya da içinde olmak üzere bazı sınır kapılarında askıyı almıştı.
Uluslararası insan hakları dernekleri ise İtalya sınırında biriken sığınmacılara kapılarını açmayan Fransa'yı eleştiriyor.