Tüfenkci, 1990'lı yıllardan bu yana Rusya ile iyi ilişkiler içinde olunduğunu belirterek, "Kasım 2015'te yaşanan talihsiz olay ile bir duraklama dönemine girdi. Ancak, Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in girişimleriyle bu süreci hızlı bir şekilde aşmış olduk" ifadesini kullandı.
Son dönemde liderlerin kısa sürede 3 kez buluşmasını gelecek için umut verici olarak değerlendirdiğine işaret eden Tüfenkci, "Bu noktada özellikle son enerji zirvesinden sonra Rusya ile yapılan görüşmeler ve atılan imzalar, bu iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin ve ortak çıkarların ne kadar çok olduğunu göstermesi bakımından önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
Rus basın mensuplarıyla bir araya geldik. Türkiye — Rusya ilişkilerini, ticareti ve yeni iş birliklerimizi konuşuyoruz. pic.twitter.com/Vsqxt2K8vC
— Bülent Tüfenkci (@bulenttufenkci) 13 Ekim 2016
‘PUTİN'İN ÜZÜNTÜLERİNİ PAYLAŞMASI ÖNEMLİ'
Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Putin'in üzüntülerini paylaşmasının önemli olduğunu söyledi.
Darbe girişiminden hemen sonra Rusya ile ekonomik anlamda ilişkilerin hızlı bir şekilde gelişmesinin önemine değinen Tüfenkci, "9 Ağustos 2016'da St. Petersburg'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmeleri ile beraber Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle ilgili adım atılması ayrıca bize moral oldu" dedi.
Tüfenkci, Türkiye'den bazı ürünlerin ithalatın yasaklanmasının bir anlamda Rus halkına da zararı olduğuna dikkat çekerek, "Oradaki halk ucuza meyve sebze yiyebilecekken, daha pahalı yemek durumunda kaldı. Dolayısıyla bu tür ikili ilişkilerin hızlı bir şekilde normalleşmesinin iki ülkenin de menfaatine olduğunu gördük" diye konuştu.
Rusya ile uçak krizinden önce belirledikleri hedefleri yakalamak istediklerini vurgulayan Tüfenkci, şu ifadelere yer verdi:
"O zaman 2 ülkenin oraya koyduğu hedef 100 milyar dolarlık ticari hacimdi. Biz bunu normalleşmeden sonra yakalamak istiyoruz. Bu potansiyelin iki ülkede de var olduğunu görüyoruz. Gerek enerji, gerek turizm ve gerek yaş meyve sebzede bu potansiyeli yakalayacağımızı hatta iki ülkenin işbirliğiyle üçüncü ülkelere ortak mal ihraç edebileceğimizi de düşünüyoruz. Yeter ki karşılıklı çıkar ve menfaatle bölgesel çıkarı düşünerek bu adımları hızlandıralım."
Tüfenkci, Rusya ile tır kotalarıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve olumlu netice alınacağını umduğunu dile getirdi.
Tüfenkci, bir soru üzerine, en kısa zamanda Türk domateslerinin Rusya pazarına gireceğini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.