CNN'den Christiane Amanpour'a konuşan Lavrov, “Biz politikada ‘histerik Rusofobi’den yoksun ciddi yaklaşımı tercih ediyoruz. Hayatları kurtarmak için çok pragmatik ve somut olmak gerekir” yorumunda bulundu.
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, presented with a photo of Omran. https://t.co/yaivxP2OEN
— Christiane Amanpour (@camanpour) 12 Ekim 2016
Batılı ülkelerin, çok kutuplu olma yolunda ilerleyen bir dünyada, herkes adına karar verme imkanını kaybettiğini ifade eden bakan, bazı güçlerin sergilediği benzer duruşun felsefi bir sorun olduğunu belirterek, “Biz bunu sabırla karşılıyoruz” diye konuştu.
“Ama ABD Hava Savunma Anlaşması’ndan çıktığında (dönemin ABD Başkanı) George Bush, (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’e, ‘Bundan hoşlanmadığınızı biliyorum ama biz artık düşman değiliz, bu yüzden eğer karşı tedbir ve ihtiyati tedbirler almak isterseniz bunu yapmakta özgürsünüz’ demişti. Maalesef bu füze savunma projesi küresel istikrar için oldukça endişe verici çıktı. Bu sistemin Avrupa ve Asya’ya konuşlandırılması planları bizi tedirgin ediyor. Çünkü tek taraflı üstünlüğü ele geçirme çabasıdır.”
‘HALEP’TEKİ SORUNU ASKERİ YOLLA ÇÖZME PLANIMIZ YOK’
Suriye görüşmesinin bölge ülkelerinin katılımıyla gerçekleşmesinin Rusya-ABD formatından daha yararlı olacağını ifade eden Lavrov, Halep’teki durumu askeri yollarla çözme planlarının olmadığını belirterek, “Nusra ve onlara katılmak isteyen ılımlı muhalefetin silahlarıyla birlikte Doğu Halep’ten çıkmasını teklif eden (BM'nin Suriye Özel Temsilcisi) Staffan de Mistura’nın girişimini destekliyoruz. Mistura’nın bu planına bir şans tanınması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda çalışıyoruz ve umarım yakında yeni haberler alırız” dedi.
'JOHNSON’IN AÇIKLAMALARI KİBİRLİ POLİTİKA ESNAFLIĞI’
Halep yakınlarında BM insani konvoyuna yapılan saldırıdan Rusya’nın sorumlu olduğu yönündeki suçlamaların asılsız olduğunu söyleyen bakan, bu tür açıklamaların kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “Delil sunmalarını talep ettik, Halep’teki insani konvoya saldırının araştırılmasında ısrar ettik. Arkadaşım ve mevkidaşım Boris Johnson’un (Rusya’nın sorumlu olduğu yönündeki) açıklamaları onun her zamanki kibirli politika esnaflığı” diye konuştu.
What my friend and colleague @BorisJohnson was saying was absolutely politicking — #Lavrov https://t.co/btD9F2peKx #Aleppo #Syria pic.twitter.com/SEXjPLzfE6
— Sputnik (@SputnikInt) October 12, 2016
Lavrov, “Bu tartışmalara açığız. Hiçbir zaman bağları koparmadık. Hiçbir kanıt olmadan birbirimiz suçlamak yerine her şeyi tartışmak ve gerçeği bulmak istiyoruz” diye ekledi.
‘ABD, RUSYA’NIN İÇİŞLERİNE MÜDAHALE İÇİN KANUN ÇIKARDI’
Washington’dan farklı olarak ABD’nin iç işlerine karışmadıklarını söyleyen Lavrov, “Aksini yaptığımıza inanmak inanmak gülünç” dedi. Ukrayna’daki darbenin ardından ABD Kongresi’nin, Rusya’yı ‘daha demokratik’ yapmak için ülkedeki sivil toplum örgütleri ve sivil toplumu destekleme talimatlarını içeren bir kanun çıkardığını hatırlatan Lavrov, “Bu, Rusya’nın içlerine karışması için doğrudan ABD Dışişleri Bakanlığı’na verilen bir emir. Biz hiçbir zaman böyle bir şey yapmadık ve yapmayacağız” diye konuştu.
ABD ve Sovyetler Birliği arasında, birbirinin içişlerine karışmama anlaşmasının olduğunu hatırlatan bakan, “İki yıl önce Washington’a bu anlaşmayı yenilemeyi teklif ettik. Onlar reddetti” ifadelerini kullandı.
‘ABD, DOĞU AVRUPA’DAKİ ASKERİ FİNANSMANINI 4 KAT ARTIRDI’
ABD’den farklı olarak Rusya’nın füzeleri sadece kendi topraklarına yerleştirdiğini kaydeden Lavrov, şunları söyledi: “Ama ABD, Doğu Avrupa’daki askeri programının finansmanını 4 kat artırdı. Askeri altyapılarını sınırlarımıza yaklaştırıyorlar. Şimdi Amerikan F-35’ler, yeni nükleer bombalarla donatılan yeni uçaklar, Rusya sınırları yakınında konuşlandırılacak. Oysa bu topraklar ABD’ye ait değil.”
Plütonyum anlaşmasını Rusya’nın değil ABD’nin ihlal ettiğini belirten bakan, “ABD taahhütlerini yerine getirmedi, bunu yapamadı. Çünkü anlaşmada belirtilen plütonyum imha etme yöntemini değiştirdiler, böylelikle anlaşmayı ihlal ettiler. Oysa biz anlaşmayı uygulamaya devam ediyoruz” dedi.
Bakan ayrıca nükleer alanda ABD ve Rusya arasındaki işbirliğiyle ilgili diğer anlaşmaların, Ukrayna krizi bağlamında, ABD tarafından askıya alındığını hatırlatarak, “Aradan 2 yıl geçti ama hiçbir şey değişmedi. İşbirliğine yanaşmıyorlar. Oysa Kerry bunun saçma olduğunu ve nükleer sorun ve atom enerjisi işbirliğinin zarar görmemesi gerektiğini söylemişti bana” diye konuştu.