Fransa Sağlık Bakalığı tarafından Kasım 2015'te onaylanan proje kapsamında, devlet kontrolündeki merkezde, bağımlıların uyuşturucularını kendileri getirmeleri koşuluyla enjeksiyon işlemi görevliler tarafından yapılacak. Doktor, hemşire ve eğitimcilerden oluşan 20 kişilik ekibin görev yapacağı salonun, yaklaşık 200 kişilik kapasitesi bulunuyor. Salonun 6 yıl açık kalması planlanıyor.
ÇOK AMAÇLI BİR PROJE
Hükümet bu projeyle, hem uyuşturucu kullanımını kontrol altında tutmayı hem de enjeksiyon sırasında bulaşan hastalıklar ile aşırı doz kaynaklı ölümlerin önüne geçmeyi amaçlanıyor.
#France opens first safe injection space in #Paris for drug addicts https://t.co/jhKEGpb82j pic.twitter.com/kjWSFJLCyq
— dwnews (@dwnews) 12 Ekim 2016
Paris'in ardından Strazburg Belediyesinin de gelecek ay benzeri bir merkez açacağı belirtildi. Dünyada birçok örneği bulunan yasal uyuşturucu merkezlerinin ilki 1986'da İsviçre'de açılmıştı. İspanya, Almanya, Lüksemburg, Danimarka, Norveç, Hollanda, Kanada ve Avustralya'da yasal uyuşturucu merkezleri bulunuyor. Fransa'da da benzer bir merkez Montpellier'de 1994'de bir dernek tarafından açılmış ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle bir yıl içerisinde kapanmıştı.
AŞIRI DOZLARI ÖNLÜYOR
Araştırmalar, yasal uyuşturucu merkezlerinin aşırı doza bağlı ölümleri azalttığını ve bağımlıların tıbbi yardım alma şansını arttırdığını gösteriyor.