RS FM'de Murat Erdin ile ‘Burası Türkiye' programına konuk olan akademisyen-yazar Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ekonomik büyümedeki düşüşü değerlendirdi.
Uzun zamandır kötü olan esnafın durumunun ilk noktası, ekonomik büyümenin ikinci çeyreğinde hasılanın yüzde 1 oranından yüzde 0.3' e düşmesi olduğunu söyleyen Gürsel, esnafın da günlük yaşamında, satışlarında bunu hissettiğini söyledi.
İkinci nokta ise; her yıl ekim ayında hükümetin açıkladığı orta vadeli yol haritasında üçüncü çeyrekte rakam vermediklerini ama oldukça kötü geçtiğini söylediklerini belirten Gültekin "Bütün bunları bir araya getirdiğiniz zaman ekonomi üçüncü çeyrekte hiç büyümemiş olabilir. Yani temmuz, ağustos, eylül aylarında esnafın hissetmesi çok doğal" dedi.
'SANAYİ ÜRETİMİ ŞOK GEÇİRDİ'
"Sanayi üretimi temmuzda büyük bir şok geçirdi, yüzde 7 düşüş oldu. Bu, aydan aya mevsim etkilerinden arındırılmış dediğimiz sanayi üretimindeki gelişme. O daralmayı şimdi yüzde 9'la büyük ölçüde telafi etmiş oldu. Hatta hazirana kıyasla biraz daha fazla sanayi üretimi var ama ikinci rakama baktığımız zaman daha farklı bir perspektiften bakabiliyoruz yakın geçmişe dönük. Geçen yıl ağustos ayından bu yıl ağustosa baktığımız zaman sadece yüzde 2.2 artış var sanayi üretiminde. Bu da büyümede genel bir düşüşü gösteriyor" diye ifade etti.
'DOĞALGAZ ÖNÜMÜZDEKİ 1-2 YIL UCUZLAMAZ'
Rusya'nın Türkiye'ye koyduğu meyve-sebze ambargosunun üretici ve ihracatçılar için kötü bir durum olduğunu belirten Gürsel, aynı zamanda içerideki enflasyonu sürükleyen gıda fiyatlarını da aşağı çektiğini, bunun nedeninin Rusya'ya satılamayan meyve-sebzelerin yine içerideki piyasaya çıktığından kaynaklandığını söyledi. Meyve-sebze ihracatının tekrar oluşmasının enflasyonu şimdilik dizginleyeceğini, ama önemli olan şeyin üretmek olduğunu, Türkiye'nin bunu becerebilirse çok daha olumlu gelişmelere adım atacağını belirtti.