Merkel’in Mali, Nijerya ve Etiyopya’yı kapsayan Afrika temaslarında gündemi, göç ve güvenlik olacak. Zira Afrika’dan Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacılar Nijerya’yı ‘transit ülke’ olarak kullanıyor. Yılda 150 bin mülteci Nijerya üzerinden Avrupa’ya geçiyor.
Öte yandan Afrika’nın nüfusunun gelecek 30 yılda bugünkünün iki katına çıkacağı ve bunun Avrupa’ya göçü arttıracağı öngörüleri de Merkel’in bu anlaşma için adım atmasının bir diğer nedeni.
AB MERKEL’İN PLANINA KARŞI
Afrika seyahati öncesinde, “Türkiye ile yaptığımız benzeri bir sözleşmeyi başta Mısır olmak üzere Afrika ülkeleriyle de yapmamız gerekir. İnsanlar Avrupa’ya geliyor. Biz bu sorunu görmezden gelerek, içimize kapanarak çözemeyiz. Ben gerçekçiyim” açıklaması yapan Merkel, ziyaretinin gündemini de açıklamıştı.
Ancak Merkel’in tüm ısrarlarına rağmen, AB, Türkiye’yle yapılan anlaşmanın bir benzeri Afrika’yla yapılamayacağı görüşünde. AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Afrika ülkeleriyle Türkiye benzeri bir sözleşme talebinin ters tepki yarattığı uyarısında bulundu.