‘NORMALLEŞMENİN HIZI İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL AMA YİNEDE OLUMLU'
CHP'li Yılmaz'a göre iki ülke arasındaki normalleşmedeki hız ise istenilen seviyede değil. Daha önce yaptığı bir açıklamada normalleşmenin hızı konusunda ‘biraz Rusya ağırdan almak istiyor ki, her konuda pazarlık marjını yükseltsin' dediğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Maalesef o doğru çıktı. Mesele çok uzunca bir süre tam istendiği gibi hızlı bir normalleşme olmadı. Aslında istenen Başkan Putin'in bir kararnamesiyle, nasıl hemen ilişkiler bir kararnameyle kesildiyse, bir kararnameyle de bir talimatla da, esasen çok uzun süre geçmeden açılabilirdi bazı konular. Ama yine de olumlu bir mecraya gidiyor."
'ESAD'LI MI ESAD'SIZ MI KONUSUNDA AYRIŞIYORLAR'
'TÜRKİYE ŞAM YÖNETİMİYLE BİR KANAL OLUŞTURABİLMELİ'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Suriye'deki geçiş sürecine ilişkin Türkiye ile Rusya'nın farklı tezleri savunduğu hatırlatılarak, bu konudaki işbirliğinin nasıl olabileceğine ilişkin soru üzerine de, "Türkiye'nin şunu düşünmesi gerekiyor. Eğer gerçekten Suriye'nin toprak bütünlüğünü istiyorsak ki istememiz gerekiyor, bu noktada Şam yönetimiyle bir kanal oluşturmak ve o kanal üzerinden Suriye'nin torak bütünlüğünü sağlayacak unsurlarla birlikte hareket etmek. Böyle olduğu zaman da Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması en azından arazide şekillenmenin olması daha sonra da o arazideki durumun masaya yansıtılması açısından daha olumlu bir noktaya gidilebilir" dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerin önemli gündem maddelerinden biri de enerji alanındaki projeler, bu çerçevede de Türk Akımı projesi. Peki, CHP'nin Türk Akımı'na bakışı ne? Öztürk Yılmaz, CHP olarak Rusya ile her türlü projenin yapılmasını desteklediklerini vurgularken bir konunun da altını çizmek istediğini söyledi. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizim enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor ve tek bir ülkeye bağımlılık değil, özellikle yerli üretime ağırlık vermemiz lazım. Elbette ihtiyaç olduğu zaman da Rusya'yla da bunları yapabilmemiz lazım. Ama özellikle bu enerji, gaz ve diğer konularda, stratejik konularda mutlak suretle olabildiğince bağımsız hareket edebileceğimiz bir üretim modelini devreye sokmamız lazım" diye konuştu. CHP'li Yılmaz, Türk Akımı projesini desteklediklerini ancak Türkiye'nin aynı zamanda kendi kaynaklarını çeşitlendirmesi, yerel üretimini güçlendirmesi ve enerji konusunda mümkün olduğu kadar bağımlılığını azaltması gerektiğini kaydetti.