Bu karar, Kırım’da ve yurt dışında yaşayan Kırım Tatarları’nın yoğun tepki ve eleştirilerine yol açtı. Onlara göre Ukrayna’nın, KTMM’nin faaliyetlerinin Rusya’da yasaklanması nedeniyle uluslararası topluma çağrıda bulunması, özü itibariyle meşruluğu olmayan, kanunsuz ve Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına yönelik geçmiş dönemlerde yürüttüğü siyasetiyle çelişkili bir durum.
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel şunları söyledi.
Ukrayna Parlamentosu’nun almış olduğu bu kararı aslında kanunen uygun olmayan bir karar. Çünkü Kırım Ukrayna içinde bulunduğu süreç içerisinde Ukrayna devleti Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasallaşma sürecini tamamlatmamıştı. Kendisi de KTMM’yi ‘de facto’ durumunda tutmuştu. KTMM’ye Ukrayna yasalarına göre resmi bir pozisyon ve hüviyet vermemişti. Kırım Rusya olduktan sonra KTMM, Kırım’ın Rusya olmasına önce itiraz etmedi. Hatta kısa bir süre Kırım Hükümetinde de bazı temsilcileri bulundurdu. Fakat daha sonra nedense KTMM siyasetini başka bir yol üzerine yönlendirdi. Birtakım provokatif hareketler içerisinde yer almaya başladı. Kırım Tatarlarından ve diğer birtakım unsurlardan oluşan Müslüman Kırım Tatar Taburunun kurulmasını, Kırım’a sabotaj, abluka uygulamalarını destekledi ve uluslararası topluma da bu abluka uygulamalarına destek vermek için Kırım’ı zor durumda bırakma çağrıları yaptı. Bu süreçte tabi birtakım kanun dışı uygulamalar neticesinde Kırım’ın gerek yerel mahkemelerinde yargılanma sürecinde gerekse daha sonrasında Rusya’nın Yargıtayı’nın bu kararları onama sürecinde KTMM Rusya’da yasa dışı ilan edildi ve bu konudaki itirazlar reddedildi.
Ukrayna’nın kendi döneminde KTMM ile ilgili yapmadığı birtakım uygulamaları bu dönemde bu şekilde sürdürmesi aslında kendi geçmişiyle de çelişkisini ifade etmekte. KTMM’nin gerek Ukrayna dönemindeki faaliyetleri gerekse Kırım’ın Rusya olduktan sonraki dönemdeki faaliyetleri ortada. Yani burada işlenmiş birtakım suç unsurları da bulunmakta. Böyle bir ortamda işi tamamen siyasi pozisyonda tutarak Rusya’ya karşı KTMM üzerinden Ukrayna’nın bir siyasi savunma içerisine girmesi aslında Ukrayna’nın da içinde bulunduğu durumu gösteriyor. Ukrayna, yasal birtakım argümanlar kullanmak yerine yasa dışı olan bir KTMM’yi Dünya kamuoyunda gündeme getirerek bu konuda kendini haklı olduğunu göstermeye çalışıyor. Böyle bir siyasi yaklaşım şeklinin Dünya kamuoyunda Ukrayna için bir taraftar bulacağını zannetmiyorum. Politik ve konjonktürel olarak bir savaş içerisinde bulunan farklı unsurlar, farklı bölgelerde çıkan birtakım karşılıklı ve zıtlaşmalar sebebiyle birtakım ülkeler arasında bazı sorunlar, görüş ayrılıkları bulunmakta. İşte bu görüş ayrılıkları içerisinde Ukrayna kendisine bir yer elde etmeye çalışıyor. Ama Ukrayna Parlamentosu’nun almış olduğu bu kararı, başarılı olacak bir siyaset türü olarak görmüyorum.