ABD'nin Suriye krizi konusunda çok kötü bir sınav verdiğini kaydeden Çonkar, "Putin'in ziyaretiyle birlikte ben etkili bir çözüm konusunda Türkiye ve Rusya'nın daha fazla yakınlaşacağına inanıyorum " dedi.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan 'uçak düşürme' krizinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ilk kez Türkiye'ye gelecek. 10 Ekim'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Putin, ayrıca İstanbul'da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi'ne katılarak konuşma da yapacak. Putin-Erdoğan görüşmesinin ana gündemini ise başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler oluşturacak. Görüşmede ayrıca ikili ilişkiler ve başta Türk Akımı olmak üzere enerji alanındaki işbirliği projeleri de ele alınacak.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyaretini Sputnik'e değerlendiren Çonkar, "Öncelikle şunu ifade edeyim Sayın Putin'in uçak krizinin aşılmasıyla birlikte Cumhurbaşkanımızın ziyareti sonrasında Türkiye'ye böyle bir vesileyle gelmesi çok önemli bir gelişme" dedi. Çonkar'a göre bu ziyaret stratejik anlamda da önemli bir gelişme:
"Çünkü şu anda bölgemizde taşların nasıl yerine oturacağı konusunda kararların alınması gereken, doğru ittifakların oluşturulması gereken bir süreci yaşıyoruz. Gerçekten Suriye'deki insani durum dayanılamaz hale geldi. Türkiye kamuoyunda olsun dünya kamuoyunda olsun çok büyük bir çığlık var bu konuda. Bu iş bir şekilde neticelendirip ateşi, kanı, yıkımı durdurmamız gerekiyor. Bizim Türkiye olarak Rusya ile ben burada ortak bir anlayış oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum.
'ETKİLİ BİR ÇÖZÜM KONUSUNDA TÜRKİYE VE RUSYA'NIN DAHA FAZLA YAKINLAŞACAĞINA İNANIYORUM'
'ABD, SURİYE KRİZİ KONUSUNDA ÇOK KÖTÜ BİR SINAV VERDİ'
"Aslında Rusya'nın bu konuda Türkiye ile daha fazla yakınlaşma imkanı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Rusya aynı zamanda bir bölgesel aktör. Coğrafyayı daha yakından tanıyor. ABD'nin Ortadoğu'da yapmış olduğu hatalar, bugüne kadar yarattığı, oluşturduğu istikrarsızlık ortada ve Suriye krizi konusunda çok kötü bir sınav verdi Amerika, bu bir gerçek."
'TÜRKİYE VE RUSYA'NIN YAKINLAŞMASI ABD'Yİ DE ETKİLEYECEKTİR'
"Bu noktadan bakıldığı zaman Türkiye ve Rusya'nın belli bir strateji üzerinde yakınlaşması bence Amerika'yı da o kanala doğru yaklaşma konusunda etkileyecektir kanaatindeyim. Çünkü biz bölgesel aktörleriz, binlerce yıldır bu coğrafyanın içerisinde yakın ilişkileri olan bölgeyi tanıyan ülkeleriz. Amerika ise çok yeni bir aktör bu bölgede ve hatalar sonucunda da daha içinden çıkılamaz bir noktaya doğru götürdü bir çok meseleyi. Irak'ta, Suriye'de, Libya'da, Yemen'de bir çok yerde. Pozitif anlamda bir çözüme katkı sağlayamadığını görüyoruz Amerikan'ın. Bu açıdan Türkiye ve Rusya'nın ortak bir strateji ile bu işi aşabilmesi yolunda atacağı adımlar Amerikan'ın da bölgesel istikrar konusunda bu yapı içerisinde hareket etmesine yol açabilir. Ben böyle bir düşüncedeyim."
'YETER Kİ SİYASİ GEÇİŞ SÜRECİ VE TEHDİT İÇEREN YAPILAR KONUSUNDA MUTALABAKATA ULAŞALIM'
"Yeter ki biz özellikle Suriye'deki siyasi geçiş süreci ve tehdit içeren yapılar konusunda bir mutabakata ulaşalım Türkiye ve Rusya olarak. Bence burada belirleyici olan Türkiye, İran ve Rusya'dır. Amerika'nın katkısı ise belki bir takım hatalardan dönerek bu noktada makul olan yola girmesi yönünde gerçekleşebilir."
'ESED'İN BÜTÜNLEŞTİRİCİ BİR LİDER OLARAK DEVAM EDEMEYECEĞİNİ HERKES BİLİYOR'
"(Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esed gibi bir figürün Suriye'de bütünleştirici toprak bütünlüğünü sağlayıcı bir lider olarak devam edemeyeceğini herkes biliyor. Rusya da görüyor, Türkiye de görüyor. Çünkü Suriye halkı bu noktada artık tamamen ayrışmış durumda. Esed'in öngörülebileceği bir siyasi yapı mümkün görünmüyor. Bunu da bildiğimiz için burada muhalifler ile rejimin ortak bir temel üzerinde bir çözüm inşa edebileceği bir diyaloğun gerçekleştirilmesi lazım. Bu da ateşkesin öncelikli olarak uygulanmasıyla olabilir. Sonucunda da Esed'in olmadığı fakat Suriye'deki bütün gurupların ve rejim unsurlarının da düşünülerek hep birlikte Suriye'nin bütünlüğünü, barışını sağlayabilecek bir konsensüs oluşturulmasıyla sağlanabilir."
'TÜRKİYE, RUSYA, İRAN GÜÇLÜ BİR DURUŞ SERGİLERSE….'
"Türkiye, İran, Rusya gibi aktörler, bölgesel aktörler burada güçlü bir duruş sergilerse ben Batı ülkelerinin ABD'nin de bunun peşinden gelmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum. Zaten Amerika'da siyasi bir geçiş süreci yaşanıyor. Şu anda bu konuya da odaklanamadıklarını da görüyoruz. Burada biz sürükleyici olursak, bu kanı, bu gözyaşını durdurabilirsek hem bölge için hem kendi ülkelerimiz için çok önemli bir kazanım elde etmiş oluruz ve aynı zamanda küresel anlamda gelişebilecek gerginlikleri, çatışmaları da burada durdurmuş oluruz."