Sputnik'e konuşan Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Suriye'ye S-300 sevkiyatının, Su-24 tipi uçağın düşürülmesine benzer olayların önüne geçilmesi açısından gerekli olduğunu ifade etti. Rusya'ya ait Su-24 savaş uçağının 24 Kasım'da Türk F-16 jetleri tarafından düşürülmesine atıfta bulunan Ozerov, bu tür olayların tekrar yaşanmaması açısından Suriye'ye S-300 savunma sistemleri konuşlandırılmasının önem taşıdığını belirtti.
'S-300'LER 5 KM/SN HIZLA İLERLEYEN FÜZELERİ İMHA EDEBİLECEK KAPASİTEDE'
Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Direktör Yardımcısı Vladimir Yevseyev de, Sputnik'e mülakatında Rusya'nın S-300 sistemlerini özellikle füze saldırılarına karşı savunmasını güçlendirmek için sevk etmiş olabileceğini söyledi.
S-300'lerin diğer hava savunma sistemlerinin aksine füze saldırılarına karşı ilave imkan ve kabiliyetlere sahip olduğunu kaydeden Yevseyev, "S-300 sistemleri, 5 km/sn hızla ilerleyen savaş başlıklarını engelleme ve bunları maksimum 30 kilometre irtifada imha etme kapasitesine sahip. Dolayısıyla bu sistemler, ABD'nin Tomahawk füzelerini de imha edebilir" ifadelerini kullandı.
'ABD'NİN SURİYE'DE 140 UÇAĞI VAR'
Moskova merkezli Askeri Öngörüler Merkezi Başkanı Anatoliy Tsıganok'a göre, Suriye'de 140 uçağı olan ABD karşısında sadece 20-40 arası uçağı bulunan Rusya, bu nedenle hava saldırılarından korunmak için ilave korumaya gereksinim duydu.
Tsıganok, S-300'lerin ABD tarafından Suriye'de kullanılabilecek her füzeyi alt edebilecek güce sahip olduğunun da altını çizdi.
'S-300V4, S-400'LERDEN DAHA ETKİLİ'
Svobodnaya Pressa'nın sorularını yanıtlayan Tümgeneral Ayteç Bijev ise, Suriye'ye gönderilen S-300 sisteminin tipinin S-300V4 olduğuna dikkat çekti.
S-300V4'ün kruz füzelerini engelleme açısından S-400'lerin gelişmiş modelinden daha iyi olduğunu söyleyen Bijev, S-300V4'lerin hazırlık süresinin sadece beş dakika olduğunu da kaydetti.