BEYAZIT: 1915'İN ALMANYA'DA DAHA FAZLA SİYASET MALZEMESİ YAPILMAYACAĞINI DA TEMENNİ EDİYORUM
Son zamanlarda bazı aşırı akımların yükseliş göstermesine rağmen, Alman halkının sağduyulu ezici çoğunluğunun Türk toplumu ve diğer göçmenleri aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu aktaran Beyazıt, "Federal hükümetin 2 Eylül 2016 tarihinde yaptığı açıklama ile özellikle Ermeni tasarısının kabulünden sonraki süreci biraz daha kolaylaştırmıştır. 1915 olaylarının Almanya'da daha fazla siyaset malzemesi yapılmayacağını da temenni ediyorum" ifadesini kullandı.
MdBs des Verteidigungsausschusses im Parlament in Ankara wg. #Incirlik Besuch #Türkei pic.twitter.com/OjyCiOEOqD
— oliver mayer-rüth (@oliverreporter) 4 Ekim 2016
‘KALKIŞMANIN DAHA AÇIK YÜREKLİLİKLE KINANMASINI BEKLERDİK'
Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 170'e yakın ülkede özellikle eğitim alanında örgütlendiğini ifade eden Beyazıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl A. Lamers, 3 günlük Türkiye ziyaretine TBMM Milli Savunma Komisyonu tarafından kabul edilerek başlamasına fırsat tanındığı için teşekkür etti.
Beraberindeki heyet üyelerini de tek tek tanıtan Lamers, şöyle konuştu: "Türkiye ve Almanya olarak hem müttefik hem partner hem dost iki ülke. Bizim buraya ziyaretimiz ortak tehdit karşısında gerçekleşmektedir. IŞİD tehdidi şu anda bizi birleştiren, ortak mücadele etmek durumunda olduğumuz ve Birleşmiş Milletler'in de dünya barışını tehdit ettiğini ifade ettiği bir tehdit. İncirlik ziyaretimiz de bu kapsamda gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarım adına da şunu söyleyebilirim, 15 Temmuz tarihli darbe girişimini hepimiz büyük bir şiddetle kınamaktayız. Bunu burada özellikle vurgulamak istiyorum. Türk halkının hissettiklerini, yaşadıklarını da çok iyi anladığımızı da ifade etmek istiyorum. Bu saldırı Türk insanına, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Etkileyici bir şekilde o anı anlattınız. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlerce insanın yaralandığını belirttiniz. Gerçekten bu olayı şiddetle kınamaktayız."
Görüşme daha sonra basına kapalı devam etti. Alman heyet, görüşmenin ardından, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak eşliğinde, FETÖ'nün darbe girişiminde Meclis'in hasar gören bölümlerini inceledi.
Heyet, Meclis’teki temaslarının ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen basın toplantısında, 15 Temmuz darbe girişimi ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri ile iki saat süren görüşmenin son derece açık ve dostane bir atmosferde gerçekleştiğini ifade eden, Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers görüşmelerin sürdürülmesinin iki komisyonun da ortak arzusu olduğunu dile getirdi. Lamers, görüşmelerin sürdürülmesi amacıyla Federal Parlamento Savunma Komisyonunun TBMM Savunma Komisyonu üyelerini Almanya'ya davet ettiğini kaydetti.
Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Grubu Üyesi Lamers, ikili görüşmelerde, 15 Temmuz darbe girişiminin ele alındığını, dört partiden oluşan komisyonun darbe teşebbüsünü kınadığını ve Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.
Komisyon üyelerinin TBMM ziyaretinde, demokratik bir kurum olan Meclise helikopter ve uçaklarla yapılan saldırının ne kadar derin izler bıraktığını yerinde gördüğünü anlatan Lamers, şöyle konuştu:
"Türk halkı ve Türk devleti bu olay sonrasında Batı'dan, bizden daha açık ve belirgin sözler bekledi. Aslında Başbakan (Angela Merkel) ve Dışişleri Bakanımız (Frank-Walter Steinmeier) dayanışmasını gösterdi ve olayı kınadıklarını ifade ettiler hatta büyükelçimiz de olaydan kısa bir süre sonra Meclisi ziyaret ederek dayanışmasını gösterdi. Fakat bugünkü görüşmemizde daha belirgin destek mesajları beklendiğini ve (Türk tarafında) bundan dolayı bir hayal kırıklığı olduğunu gördük."
Lamers, komisyon üyelerinin yarın gerçekleştireceği İncirlik ziyaretinde basın mensuplarının bulunmayacak olmasına ilişkin, Türkiye'nin güvenlik meselesi nedeniyle sadece heyetin ziyaretine izin verdiğini ve komisyonun da bu durumu anlayışla karşıladığını dile getirdi. Lamers, bu ziyaretin normalleşme sürecinin bir göstergesi olduğunu anlattı.
BRUGGER: TBMM’Yİ GÖRÜNCE DEMOKRASİNİN ÖNEMİNİ TEKRAR ANLADIM
Yeşiller Partisi Milletvekili ve komisyon üyesi Agnieszka Brugger de TBMM'yi ziyaretinde yaşadığı duyguları, "TBMM'nin hasar gören kısımlarını bize gösterdiklerinde insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasinin ne kadar büyük önem taşıdığını tekrar anladım" şeklinde dile getirdi.
Diğer bir komisyon üyesi Ingo Gaedechens ise Almanya'nın her zaman Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu belirterek, ziyaretin asıl amacının İncirlik Üssü'ndeki Alman askerleri ve onların çalışmalarını yerinde görmek ve askerlerin koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulunmak olduğunu ifade etti.
HAHN: ZİYARET NORMALLEŞMEYE KATKI SUNACAK
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili ve komisyon üyesi Florian Hahn, ziyaretlerinin ikili ilişkiler açısından önemli bir adım olduğunu ve normalleşmeye katkı sunacağını söyledi.