Ofis Sözcüsü Jesus Dureza, uygulamanın gençlerin, ‘farkındalıklarını artırmaya ve hükümetin barış projesine aktif destek vermelerine"‘ yönelik interaktif özellikler içerdiğini ifade etti.
Uygulamayla daha çok gence ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Dureza, "Yeni nesil, barışa yeni bir yaklaşım getiriyor ve biz gençlerden ilham alıyoruz. Onların bize vereceği destek, bu zor işin üstesinden gelmemize yardımcı olacak" ifadesine yer verdi. Hükümetin amacının toplumun her kesimiyle irtibat halinde olmak olduğunu vurgulayan Dureza, "Böylece her Filipinli, onların adına imzalanacak anlaşmalara destek verecek" dedi.
NE OLMUŞTU?
Filipinler’de Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014’te Bangsamoro Barış Anlaşması’nı imzalamıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda ‘Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’ adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası’nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014’te Filipinler Kongresi’ne sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.
Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Ebu Seyyaf dışında ülkedeki Müslüman ve komünist silahlı gruplarla barış görüşmelerine hazır olduğunu duyurmuştu.
Komünist isyancılar, 19 Ağustos’ta hapisteki bazı üyelerinin hükümetle yeniden başlayan barış görüşmelerine katılmak üzere salıverilmesinin ardından tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Tek taraflı ateşkesin yerel saatle 21 Ağustos 00.01’den, 27 Ağustos 23.59’a kadar süreceği bildirilmişti.
Filipinler hükümeti ile komünist isyancılar arasında 26 Ağustos’ta Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan barış görüşmesinde, komünist grup hükümetle süresiz ateşkes konusunda anlaşmıştı.
Duterte, 25 Temmuz’da Filipinler Kongresi’nde yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, komünist isyancılara karşı tek taraflı ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurarak altı yıllık görev süresi bitmeden kalıcı barışa ulaşılmasını istediğini aktarmıştı.