'MUHARREM USTA TANSİYONU DÜŞÜRÜCÜ BİR ÇABA İÇİNDE OLDU, FENERBAHÇE DE AZİZ YILDIRIM BAŞKANLIĞINDA FARKLI BİR YAKLAŞIMDA BULUNACAKTIR'
FETÖ'nün iki takım taraftarları arasındaki gerilimden faydalanmaya çalıştığını açıklayan Bakan Kılıç, şunları kaydetti: "Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında geçmiş yıllarda yaşanan ve her iki camiayı da yoğun şekilde meşgul eden, zaman zaman yoran, farklı unsurlar tarafından alevlendirilmeye çalışılan, Türkiye'de FETÖ'nün kendisine alan olarak gördüğü ve kaşımaya çalıştığı durumla karşı karşıya kalındı. Gerçekten Trabzonspor'un yeni başkanı Muharrem (Usta) Bey, tansiyonu düşürücü bir çaba içinde oldu. Fenerbahçe Kulübü de Aziz Yıldırım başkanlığında farklı bir yaklaşımda bulunacaktır. Geçen sezon yaşadığımız çok üzücü bir olay var. Onun üzerine çalışmalar devam ediyor. Kimsenin asla kabul etmediği, Trabzon'a asla mal edilmemesi gereken bir olay. Çünkü Trabzon, misafirperver bir şehirdir. Tüm takımlarımızın sportif anlamda korktukları bir deplasman. Bu sezon daha farklı bir noktaya getirebileceğimize inanıyorum."
‘BU DESTANIN DEVAMINI SAHALARDA, STATLARDA YAZMAYA DEVAM EDELİM'
"15 Temmuz, dünyaya demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları dersi verdiğimiz bir gece oldu. Trabzon'da da çok büyük bir dik duruş sergilendi. İstanbul'da da aynı şekilde. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Hiçbirimizin 15 Temmuz öncesi gibi davranma lüksü yok. En başta benim' dedi. 15 Temmuz öncesindeki konularla ilgili daha dikkatli olmamız gerektiği düşüncesindeyim. Millet olarak çok büyük birlik ve beraberlik gösterdik, bir destan yazdık. Bu destanın devamını sahalarda, statlarda yazmaya devam edelim.
Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin bu noktada iyi bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Ümitliyim. Hem Trabzonspor hem de Fenerbahçe yönetiminin gerekli adımları atacağı konusunda güveniyorum. Bursaspor ve Beşiktaş rekabetinde de aynı şekilde. Onların da anlamsız husumeti kenara bırakmaları gerekiyor. İnşallah daha iyi bir sezon yaşayacağız. Trabzon ve Bursa'daki maçlarda olmak ve atmosfere olumlu katkıda bulunmak istiyorum."
‘ARA SIRA ATEŞLENMELER OLDU AMA GENEL ANLAMDA TRİBÜNLERE ÖRNEK OLACAK HAREKETLERDE BULUNDULAR'
‘ŞİMDİ SIRA, GALATASARAY'IN BEŞİKTAŞ TARAFTARLARINI AĞIRLAMASINDA'
Gençlik ve Spor Bakanı, derbilerin tadının iki takım seyircisiyle çıktığını aktardı: "Her maçta olduğu gibi burada da güvenlik önlemlerimizi sonuna kadar alıyoruz. İnşallah bunu kullanmak zorunda kalmayalım. Emniyetin aldığı tedbirler ile bizim aldığımız önlemler var. Derbi, iyi ve güzel bir başlangıç oldu. Kulüp başkanlarına da teşekkür ediyorum. Onlar da birbirleriyle en iyi şekilde diyalog içinde oldular. Birbirlerine karşı son derece saygılı ve olması gerektiği gibi davrandılar. Galatasaray taraftarı, Beşiktaş Kulübü tarafından ağırlandı. Şimdi sıra, Galatasaray'ın Beşiktaş taraftarlarını ağırlamasında."
Bakan Kılıç, futbol maçlarında olay çıkaran holigan ve vandallara fırsat vermemeleri gerektiğini de dile getirdi. Futbolun tüm paydaşlarının olayların önlenmesine katkı vermesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Burada yöneticilere çok büyük sorumluluk düşüyor. Her an bir şey söylemek, sert konuşmak, gergin sözler dile getirmek yanlış. Zaman zaman bazı açıklamalar olacaktır ama tadını kaçırmamak ve seyirciye örnek olmak lazım. Holiganlara ve vandallara fırsat vermemek gerekiyor. Statlarımızda ve sokakta sorun çıkaranların, seyirci ve taraftar olduğunu düşünmüyorum. Bunlar holiganlar. Maç öncesi ve sonrası olay çıkaranlar taraftar değil" değerlendirmesinde bulundu.
Holigan ve vandalları spordan ayıklayacaklarını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti: "Meşaleler dünyanın her yerinde yasak. Bundan kaçacağını düşünen varsa kaçamaz. Artık bunların tespiti çok kolay yapılıyor. Kanundaki cezası belli. Bu cezayı alacak. Taraftar grupları da içlerine girmeye çalışan bu kişilerle aralarındaki ilişkiyi kesmek zorunda. Biz bunların üstüne gidiyoruz. Bu vandalları ve holiganları ayıklayacağız. Bıçak, sopa, zincirin ne işi var spor müsabakasında. Gelmeyin kardeşim spor müsabakasına. Bunu yapanların ciddi anlamda farklı yerlere gidip, tedavi görmesi gerekiyor. Ne demek eline döner bıçağı alarak maça gelmek."
Gençlik ve Spor Bakanı ayrıca, kulüp başkanları ve yöneticilerine önemli sorumlulukları yüklendiğini vurguladı: "Kulüp başkanları, artık bu işin farkında. Basketbolda da bunun aşılması gerekiyor. Güvenlikle alakalı yapılacak çalışmada hiç müsamahamız olmayacak. Bunun takipçisi olacağız. Kimse, sorumluluğu başka yere atmaya kalkmasın. Bütün sorumluluk, camiaları yönlendirmesi gereken kulüplerin başkan ve yönetimlerindedir. Onlar, tansiyon yükseltecek açıklamaları yapmayacak, birlik ve beraberlik mesajları verecekler. Başkanların yaklaşımları pozitif. İnşallah geleceğe dönük olarak da bu şekilde devam edecek."