© REUTERS / ESA/ATG medialab/Handout via Uzay aracı Rosetta, 19 kilometre alçaldıktan sonra Türkiye saatiyle 14:18'de kuyruklu yıldıza çarparak parçalandı.
Uzay aracı Rosetta, 19 kilometre alçaldıktan sonra Türkiye saatiyle 14:18'de kuyruklu yıldıza çarparak parçalandı.
© REUTERS / /European Space Agency - ESARosetta'nın çarpmadan önceki inişi sırasında yüzeye çok yakın olacağı için son anda göndereceği verilerin hiç olmadığı kadar hayati önem taşıyacağı belirtilmişti.
Rosetta'nın çarpmadan önceki inişi sırasında yüzeye çok yakın olacağı için son anda göndereceği verilerin hiç olmadığı kadar hayati önem taşıyacağı belirtilmişti.
© REUTERS / Ralph OrlowskiESA Güneş Sistemi Operasyonları Sorumlusu Gerhard Schwehm, Rosetta'nın kuyruklu yıldıza inmesini 'sonun başlangıcı' olarak değerlendirdi. Aynı zamanda 1985'den mart ayına kadar Rosetta'yı tasarlayan ekibin içinde de yer alan Schwehm, "Rosetta görevini bugün itibariyle başarıyla tamamlamış oldu. Bugün Rosetta'nın sadece operasyonel faaliyeti sona erdi. Rosetta'nın ana görevi kuyruklu yıldızın yapısına ilişkin bilgileri toplamaktı ki bunu başarıyla gerçekleştirdi" dedi.
ESA Güneş Sistemi Operasyonları Sorumlusu Gerhard Schwehm, Rosetta'nın kuyruklu yıldıza inmesini 'sonun başlangıcı' olarak değerlendirdi. Aynı zamanda 1985'den mart ayına kadar Rosetta'yı tasarlayan ekibin içinde de yer alan Schwehm, "Rosetta görevini bugün itibariyle başarıyla tamamlamış oldu. Bugün Rosetta'nın sadece operasyonel faaliyeti sona erdi. Rosetta'nın ana görevi kuyruklu yıldızın yapısına ilişkin bilgileri toplamaktı ki bunu başarıyla gerçekleştirdi" dedi.
© AP Photo / ESA/ATG medialabKuyrukluyıldızları incelemek için kullanılan Rosetta, 2004 yılında yola çıkmış ve 10 yıllık bir yolculuğun sonunda Philae araştırma robotunu 12 Kasım 2014 tarihinde Çuri'nin yüzeyine ulaştırmıştı.
4/6
© AP Photo / ESA/ATG medialab
Kuyrukluyıldızları incelemek için kullanılan Rosetta, 2004 yılında yola çıkmış ve 10 yıllık bir yolculuğun sonunda Philae araştırma robotunu 12 Kasım 2014 tarihinde Çuri'nin yüzeyine ulaştırmıştı.
© AP Photo / dpa, Boris RoesslerBilim insanları, Rosetta'nın topladığı verilerin analizinin 10 yıl süreceğini ve yeni bilimsel gelişmelere kapı aralayacağını tahmin ediyor.
5/6
© AP Photo / dpa, Boris Roessler
Bilim insanları, Rosetta'nın topladığı verilerin analizinin 10 yıl süreceğini ve yeni bilimsel gelişmelere kapı aralayacağını tahmin ediyor.
© WikipediaESA Rosetta projesinde çalışan Matt Taylor da 'Rosetta Yolculuğu'nun devam edeceğini şu sözlerle açıkladı: "İnanılması güç ama Rosetta'nın 12.5 yıllık görevi neredeyse bitti. Rosetta daha ilk haftadan beri veri toplamaya başlamıştı. Şu an birçok farklı alandan bilim adamı bu 2 yılda toplanan verileri inceleyecek. Yeni bilimsel gelişmelere kapı aralayacak olan bu bilgilerin analizi en az 10 yıl alacak. Bu adeta bir yapbozun parçalarını birleştirmek gibi olacak."
ESA Rosetta projesinde çalışan Matt Taylor da 'Rosetta Yolculuğu'nun devam edeceğini şu sözlerle açıkladı: "İnanılması güç ama Rosetta'nın 12.5 yıllık görevi neredeyse bitti. Rosetta daha ilk haftadan beri veri toplamaya başlamıştı. Şu an birçok farklı alandan bilim adamı bu 2 yılda toplanan verileri inceleyecek. Yeni bilimsel gelişmelere kapı aralayacak olan bu bilgilerin analizi en az 10 yıl alacak. Bu adeta bir yapbozun parçalarını birleştirmek gibi olacak."