Bozdağ, Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yapılan başvurular için, ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge ve görüşlerini istemek, savunmaları hazırlamak ve gerektiğinde oturumlara temsilci göndermek ve diğer görevleri yerine getirmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı kurulduğunu belirtti.
Bakanlığın, AİHM kararları gereği tazminat ödemelerine 1 Haziran 2012 tarihinde başladığına işaret eden Bozdağ, "AİHM tarafından 2012 yılında 117, 2013 yılında 118, 2014 yılında 94, 2015 yılında 79 ihlal kararı verildi. İhlal kararları adil yargılanma hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, yaşam hakkı, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel hayata saygı hakkı, etkin soruşturma hakkına ilişkin maddeler kapsamında verildi" ifadesini kullandı.
Bozdağ, Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında imzalanan 14 Kasım 2011 tarihli işbirliği protokolü gereğince, 1 Mart 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, daha önce Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen AİHM'ye yapılan başvurularda hükümeti savunma ve AİHM'nin ihlal kararlarının icrası görevinin, dış politikayı ilgilendiren başvurular ve devlet başvuruları için öngörülen istisnalar saklı kalmak kaydıyla Adalet Bakanlığı tarafından üstlenildiğini vurguladı.
AİHM'nin Türkiye hakkında verdiği ihlal kararlarının yeni uygulamalara ilişkin olmayıp 1994 yılından bu yana yaşanmış olaylar ve yapılmış uygulamalara dayandığına işaret eden Bozdağ, herhangi bir uygulamanın AİHM'ye götürülebilmesi için iç hukuk yollarının tamamının tüketilmesi gerektiği ve AİHM'nin bir başvuru hakkında ortalama 5 yıl sonra karar verebildiği dikkate alındığında, bugün verilen bir ihlal kararının konusunu, yaklaşık 10 yıl önce ortaya konulan bir uygulamanın oluşturduğunu belirtti.
Bozdağ, "Yapılan yargı reformları da yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren yürütülecek uygulamaları etkileyeceğinden, gelecekte yaşanacak hak ihlallerinin azalması, bugün yapılan bu çalışmaların başarısını ortaya koyacaktır" ifadesini kullandı.
BOZDAĞ 2012-2015 YILLARDINDAKİ İHLAL KARARLARININ SAYISINI AÇIKLADI
Bakan Bozdağ, AİHM'ye hangi yılda kaç başvuru yapıldığının, ancak AİHM tarafından yapılacak istatistiki çalışma sonucunda öğrenilebileceğini, AİHM'ye yapılan başvurulara ilişkin bakanlık verilerinin ise başvuruların karara bağlandığı yıla göre hazırlandığına değindi. Bozdağ, buna göre, AİHM tarafından 2012 yılında 117, 2013 yılında 118, 2014 yılında 94, 2015 yılında 79 ihlal kararı verildiğini ve ihlal kararlarının adil yargılanma hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, yaşam hakkı, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel hayata saygı hakkı, etkin soruşturma hakkına ilişkin maddeler kapsamında verildiğini belirtti.