Uluslararası Af'a göre yaşamlarını yitirenler arasında onlarca çocuk da var. BBC Türkçe servisinin aktardığına göre örgütün araştırmacıları 8 ay boyunca Sudan'ın batısındaki Darfur'un Jebel Marra bölgesinde, saldırılardan kurtulanlarla görüştü. Örgütün konuştuğu 56 kişi, Sudan ordusunun ocaktan bu yana en az 30 kimyasal saldırı düzenlediğini söyledi. Saldırılardan kurtulanlar, atılan bombalardan 'çok kötü ve yapay' bir koku yayıldığını göz ve deri renklerinin değiştiğini, derilerinin daha sonra sertleşerek döküldüğünü belirtti.
Uluslararası Af'ın Kriz Araştırma Direktörü Tirana Hassan ise "Araştırmamız süresince gördüğümüz fotoğraf ve videolar şok ediciydi. Küçük bir çocuğun acıdan çığlıklar atarak öldüğü, vücutları yaralarla dolu, bazıları nefes alamayan ve kan kusan çocuklar vardı" dedi.
'SAVAŞ SUÇU'
Örgütten yapılan açıklamada kimyasal silah kullanmanın savaş suçu olduğu da ifade edildi. Örgütün uydu görüntüleriyle sağlanan saldırılardan etkilenen 200'den fazla kişiyle yapılan görüşmeler ve uzmanların değerlendirmesi sonucu bu saldırılarda çocukların da içinde bulunduğu en az 250 kişinin ölmüş olabileceği belirtiliyor.
New shocking evidence that #Sudan has used chemical weapons against #children & other civilians in #Darfur https://t.co/5HUW3ZiaA4 @amnesty pic.twitter.com/OzdeB4Mohv
— Donatella Rovera (@DRovera) 29 Eylül 2016
SUDAN SUÇLAMALARI YALANLADI
Ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Ömer Dahab Fadl Muhammed, Reuters ajansına yaptığı açıklamada "Sudan ordusunun kimyasal silah kullandığı iddiaları asılsız ve uydurmadır. Bu suçlamanın asıl amacı, Sudan'da barışı sağlamlaştırmak için yürütülen süreci, ekonomik ilerlemeyi ve toplumsal bütünlüğü bozmaktır" dedi. Sudan hükümeti, ocak ortasında Abdül Wahid yönetimindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'ne (SLA/AW) yönelik yeni bir operasyon başlatmıştı.
Sudan has been accused of using chemical weapons in at least 30 attacks on villages in the country's Darfur region https://t.co/bKzz1vG7cT
— Sky News (@SkyNews) 29 Eylül 2016
BAĞIMSIZ UZMANLAR DOĞRULADI
Öte yandan, iki bağımsız kimyasal silah uzmanı, çocukların vücutlarında oluşan yaraların, kimyasal silahların neden olduğu yaralara benzediğini söyledi. Uluslararası Af Örgütü, bölgede inceleme yapılması ve uluslararası toplumun Hartum yönetimine, özellikle Darfur'a insani yardım ulaştırılması için baskı yapması çağrısında bulundu.
BM'nin tahminine göre Sudan'da 300 binden fazla kişi öldü, 3 milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.