'RUSYA'YA GERİ GETİRİLDİ'
Soruşturmacılar basın toplantısında, BUK füzesinin MH17 uçağının düşürülmesi ardından Rusya'ya geri götürüldüğünü de iddia etti.
Basın toplantısının ardından JIT tarafından hazırlanan raporun yayımlanması bekleniyor.
Kuala Lumpur'dan Amsterdam'da gitmekte olan MH17 uçağı Temmuz 2014'te Ukrayna'nın doğusunda düşürülmüştü. Uçaktaki 298 kişiden hayatta kalan olmamıştı.
#MH17 press conference #Holland pic.twitter.com/SZtNQSAsjt
— Paula Slier (@PaulaSlier_RT) 28 Eylül 2016
Hollanda Polisi Ulusal Soruşturma Dairesi Başkanı Wilbert Paulissen'e göre, soruşturma ekibi füzenin, Ukrayna ordusunun denetiminde olan bölgelerden değil, Ukrayna'nın doğusundaki milislerin kontrolünde olan bölgeden fırlatıldığına inanıyor.
Paulissen, "Füzenin Zapoşenskoye bölgesinden fırlatılmış olması ihtimalini inceledik. Zira Rusya Savunma Bakanlığı olası fırlatılma alanı olarak bu bölgenin ismini vermişti. Fakat füzenin fırlatıldığı alanın burası olmadığını sonucuna vardık. Fırlatılma alanı Pervomaysk bölgesiydi" dedi. Paulissen 'Pervomaysk bölgesinin füzenin fırlatıldığı dönemde milislerin denetiminde olduğuna inanmaya yetecek kadar kanıtları olduğunu' da belirtti.
Paulissen, "Kriminal soruşturmanın ardından şu sonuca varılabilir: 17 Temmuz 2014'te MH17 uçağını düşüren 9M38 tipi füze, Rusya topraklarından getirilen bir rampa ile fırlatıldı. Fırlatmanın ardından rampa Rusya'ya geri götürüldü" dedi.
RESMİ OLARAK RUSYA'YLA BAĞLANTISI YOK
Diğer taraftan basın toplantısında, Hollandalı savcıların, MH17 uçağının düşmesini resmi olarak Rusya devleti ya da Rus vatandaşlarıyla ilişkilendirmediği kaydedildi.
Savcılar soruşturmanın süresini 2018'e kadar uzattıklarını söyledi.