Independent'ın WHO'nun raporuna dayandırdığı haberine göre, örgüt tarafından yayınlanan interaktif haritada, sülfat, nitrat ve siyah karbon gibi partiküllerin akciğerlere nüfuz ettiği ve birçok hastalığa neden olduğu belirtildi.
Dünya nüfusunun yüzde 92'sinin, Dünya Sağlık Örgütü'nü belirlediği hava kalitesi sınır değerlerinin üzerindeki bölgelerde yaşadığı bildirildi.
WHO'dan açıklanan yeni raporda, dünyada her yıl 3 milyon kişinin dış ortamdaki hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybettiği belirtilerek, iç ortamdan kaynaklanan hava kirliliğinin de aynı şekilde ölümcül oranlara ulaşabileceği kaydedildi.
HAVA KİRLİLİĞİNDEN HAYATINI KAYBEDENLERİN ÇOĞU FELÇ, KALP DAMAR VE AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKALANMIŞ
Raporda en son 2012 verilerine yer verilirken, aynı yıl dünyada tahmini 6.5 milyon insanın iç ve dış ortam hava kirliliğine bağlı olarak yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Bu oran aynı yılda dünya genelindeki ölümlerin yüzde 11.6'sına tekabül ediyor.
Rapora göre, hava kirliliğine bağlı hayatını kaybedenlerin yüzde 94'ünü genelde felç, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve akciğer kanseri gibi kalp ve damar hastalıklarına yakalananlar oluşturuyor.
Bu partiküllerin kalp krizi, felç ve akciğer kanseri gibi hastalıklara davetiye çıkarttığı da vurgulanırken hava kirliliğinin akut solunum enfeksiyonuna yakalanma riskini artırdığı da kaydedildi. Hava kirliliğinin nedeni olarak gösterilen fosil yakıtların kullanımının küresel ısınmaya da yol açtığı uyarısı yapıldı.
2012 yılındaki 6 buçuk milyon ölümün hava kirliliğiyle bağı olduğu vurgulanırken bütün ölümlerin yüzde 11'inin de aynı nedenle yaşandığı bildiriliyor. Bu yüzdeyle hava kirliliği insan sağlının en büyük tehtidi olarak dikkat çekiyor.
'YILLIK HER 10 ÖLÜMDEN BİRİ HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE GERÇEKLEŞİYOR'
WHO'da toplum sağlığı direktörü olarak görev yapan Dr. Maria Neira, raporda yayımlanan yazısında, "Dünya üzerinde birçok şehirde hava kirliliği son yıllarda büyüyen bir tehdit haline geldi. Günümüzde hem iç mekan hem de dış mekan hava kirliliği sağlığın en büyük çevresel riski olarak göze çarpıyor. Buna bağlı olarak yıllık her 10 ölümden biri de hava kirliliği nedeniyle gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.
WHO'nun yayımladığı interaktif hava kirliliği haritasına göre Türkiye, Batı Avrupa'ya kıyasla daha fazla kirli hava soluyor.
İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi hava kirliliğinin en çok görüldüğü yerler olarak dikkat çekiyor. Ülkenin geride kalan bölgeleri de hava kirliliğinin sınırında yaşıyor.
Avrupa'nın batısı, temiz hava konusunda başı çekerken özellikle Balkanlar'dan doğuya doğru gelindiğinde kirliliğinin artmaya başladığı görülüyor.