İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin siyasi geleceği açısından büyük önem taşıyan referandumun ekim ayında yapılacağı duyurulmuş ancak sonrasında referandum tarihi ertelenmişti.
Referandum sonucunda anayasada yapılacak değişikliklerin kabul edilmemesi halinde görevi bırakacağını açıklayan Renzi, daha sonra siyasi geleceğini referandumun sonucuna bağlamanın bir hata olduğunu dile getirmişti.
Anayasada yapılacak değişiklikler ile İtalyan Parlamentosu'nun alt kanadı Cumhuriyet Senatosu'nun yetkilerinin azaltılması ve bu sayede de yasamanın daha hızlı ve etkin olması hedefleniyor. Reform, Cumhuriyet Senatosu'ndaki koltuk sayısının 315'ten 10'e düşürülmesini ve üyelere maaş bağlanmaması ile üyelerin halk tarafından seçilmemesini öngörüyor.
Ayrıca planlanan anayasa reformuna göre Senato'nun her yasayı onaylaması da gerekmeyecek. İtalya'da yasaların her iki meclis tarafından onaylanması zorunluluğu, hükümetlerin faaliyetini zorlaştırıyordu.
Anayasa reformu, 2014 yılının Şubat ayından beri başbakanlık görevini yürüten Renzi'nin en önemli siyasi hedefleri arasında bulunuyor. Ancak muhalefet ile Renzi'nin lideri olduğu sosyal demokrat çizgideki Demokratik Parti'de (PD) de bazı isimler reforma karşı çıkıyor. Bu reformun kabul edilmesi halinde, hükümetin yetkilerinin artmasından kaygı duyuyorlar.