Kolombiya'daki barış anlaşmasının üç açıdan önemli olduğunu vurgulayan Ali Bayramoğlu, "Üç şey önemli; ilki, Türkiye'de de nitelik farklı olmakla birlikte benzer bir çatışma, bir isyan, gerilla hareketi mevcut. Bu Kolombiya'da 250 bin ölümün ardından gelen, bizim tabirimizle barış süreci. Bu bize hem umut veriyor hem bize model olabilir mi sorularını akla getiriyor. İkincisi, Güney Amerika'ya baktığımızda Küba'da Che ile başlamış Marksist Leninist gerilla hareketlerinin güçlüler içinde sonuncusunun, bir siyasi parti olarak demokratik hayat içinde hedef değiştirmesi önemli. Üçüncüsü de, 250 bin kişinin ölümüne neden olmuş, 6-7 milyon kişinin evini terk etmesine yol açmış büyük bir şiddet öyküsünün sona ermesi, dünya ve insanlık açısından önemli" dedi.
'ELİNDE SİLAH OLANLARIN BİR TALEBİ VE DERDİ VAR'
Kolombiya'daki barış anlaşması ile 'onlar başardı, biz de başarabilir miyiz?' sorusunun akla geldiğini söyleyen Bayramoğlu, Türkiye ile benzerlik konusunda şunları söyledi:
'KOLOMBİYA'DA İÇ SAVAŞ YAŞANMAYAN DÖNEM SADECE 30-35 YIL'
"1830'da kurulmuş bir devlet, kurulduktan hemen sonra büyük iç savaşla karşılaşıyor. Bugüne kadar iç savaş yaşamadığı dönem sadece 30-35 yıl. Bu iç savaşta yaklaşık 1 milyon insan hayatını kaybetmiş. Uyuşturucu son derece yaygın. Özellikle 1980'lerden sonra kokain üzerinden ülkeye giren para miktarı kendi bütçesinin bin, iki bin katı. Bu bütün sistemin bu para üzerinden yürümesi demek. Bu inanılmaz şiddet eğilimli görünümlerle çıktı karşımıza. Seçimlere katılım bu kadar problemli bir ülkede çok olur sanırsınız fakat yüzde 25-30'u geçmiyor, siyasi bilinçsizlik yerlerde geziyor. Devlet pek çok yerde yok, şimdi düzeldi tabii. Tamamen mafya ve paramiliter grupların sağladığı güvenlikler söz konusu. Böyle bir ülkeden bahsediyoruz. Anlaşma için 3 kez masaya oturmuşlar ve üçüncü de başarmışlar."