Hükümet tarafından özellikle büyük kentlerde yer alan askeri alanların kent dışına çıkarılması yönünde bir karar alındığını anımsatan Torun, şöyle devam etti:
‘KENTLERİMİZİN DAHA BÜYÜK SIKINTILARA İTİLMESİ OLASILIĞI VAR'
"Bugün önümüzde duran önemli soru şudur, boşaltılan askeri alanların geleceği ne olacak? Bu konuda birçok sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve ilgili kuruluşlar gibi bizler de kaygı taşıyoruz. Bu kaygıların gerisinde bu büyük alanların birçok başka kamu arazisinin başına geldiği gibi 3-5 müteahhit üzerinden ranta peşkeş çekilmesi ve halihazırda büyük sorunlarla baş edemeyen kentlerimizin daha büyük sıkıntılara itilmesi olasılığı vardır."
‘ASKERİ ALANLARIN, BETONA BOĞULMUŞ KENTLER İÇİN NEFES ALMA ALANLARI OLABİLİR'
"Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhaseki İstanbul'un yüzde 2'sinin askeri alan olduğunu söylüyorsa da TMMOB Mimarlar Odasının yaptığı ölçüm, harita üzerinde yerlerini de işaretleyerek bu alanların İstanbul'un yüzde 10'una tekabül ettiğini gösteriyor. 55 bin hektar olarak ölçtüğümüz askeri alanların en az 9 bin hektarlık bir bölümü bu süreçten etkilenecek görünmekte. Ankara'da bu oranın 4 bin hektar ile yüzde 12 civarında. İzmir için açıklanan rakam 16 bin 700 hektar büyüklüğünde. Türkiye genelinde kentlerin içinde yer alan askeri alanların büyüklüğünün ise 326 bin hektar gibi devasa bir büyüklüğe karşılık geldiğini resmi açıklamalardan biliyoruz."
Torun, askeri alanların, betona boğulmuş kentler için nefes alma alanları olabileceğini bildirdi. Torun, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhaseki konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bir yandan bu arazileri yeşil alan olarak kullanacağız diyor ama aynı açıklamada, uygun olan alanları kentsel dönüşüm için rezerv alan olarak kullanmaktan da söz ediyor" dedi.
‘DARBE OLMAZ AMA BURASI TÜRKİYE'
Torun, şu yanıtı verdi: "Hükümet, kendi içinde de, aslında şu anda karar mekanizmasının içerisinde de FETÖ'cü olduğunu bildiği için, ne yapacağını şaşırmış durumda ama sonuçta görülüyor ki birçok masum vatandaşımız da bu süreçten çok olumsuz bir şekilde etkilenmekte. İşin askeri, adli, eğitim ayakları kuruldu ama siyasi ayağında hala bir değerlendirme olmadı. Siyasi ayağı hâlâ maalesef gündeme getirilip oradaki FETÖ operasyonu gerçekleşmedi, biz bunun da gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu anlamda birçok insan bedel ödüyor, belki de o karar mekanizmasında olan insanların tavsiyesi, yönlendirilmesi ile bedel ödüyor. Bir an önce mutlaka, işin siyasi ayağının da değerlendirilmesi gerekiyor."
Yeni bir darbeden bahsedildiğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Torun, "Hâlâ kaygı ve endişe var ama bu saatten sonra ben çok da böyle bir tehdidin olduğunu düşünmüyorum ama burası Türkiye, bir yandan 'acaba' demekten de geri kalamıyorum" dedi.