Bakan Özhaseki, Doğu ve Güneydoğu'daki ‘terör operasyonları' sonrasında yapılacak konutlarla ilgili soru üzerine şöyle konuştu:
‘7 BÖLGEDE ALLAH'A ŞÜKÜR TERÖRİSTLERİ, PKK'LILARI TEMİZLEDİK'
"Yaklaşık 12, 13 yerde çok ciddi çukurlar kazılıp, devlete kafa tutma diyebileceğimiz, arkasında öz yönetim ilanları… 7 bölge var ki buralarda çatışmalar yoğun yaşanmıştı. 7 bölgede Allah'a şükür teröristleri, PKK'lıları temizledik. Güven, asayiş geldi. Vatandaş evlerine dönüyor, şehirlerde yaşam normale dönüyor. Burada yapılan bir taraftan devletin kudretli elini teröristlere vurmaktı, vuruldu. Bir taraftan da devletin şefkatli kanadını vatandaş tarafına döndürüp onların yaralarını sarmaktayız. Vatandaş ayrıldığında evlerini tertemiz bırakmış ama teröristler bu evlere girmişler, duvarlardan duvarlara delmişler, mevzi gibi sığınak gibi görmüşler, çatışma alanına döndürmüşler. Oradaki masum vatandaşın evi yıkılmış. Binlerce ev yıkılmış. Oralarda yaptığımız çalışmalar artık netice vermeye başladı. Sur hariç Yüksekova, Cizre, Silopi, İdil gibi yerlerde tahmin ediyorum bir sene içinde bütün konutları yaparız, altyapısıyla üstyapısıyla mükemmel şehirler haline getirip vatandaşlara dağıtırız. Hak sahiplerine haklarını veririz."
Sur'un ayrıcalığı bulunduğunu aktaran Bakan Özhaseki, binlerce yıldır yaşayan kadim bir yer olduğunu, değişik dinlerin ve medeniyetlerin hüküm sürdüğünü, değişik devirlere ait tescilli eserlerin var olduğunu vurguladı.
Özhaseki, Sur'da 1200 civarında tescilli eser olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Bütün bunların yaşadığı bir yerde sizin de bunları gözeterek işe çıkmanız gerekiyor. Bir de UNESCO'nun orada almış olduğu kararlar var, surlar ve Hevsel Bahçeleri'yle ilgili. Koruma amaçlı imar planları 2012'de çıkmış. Bunlara uygun bir yapılaşma içinde devam ettiriyoruz çalışmalarımızı. Yani gelip orada evler yıkıldı diyerek, TOKİ'yi sokarak, 5 katlı evler yapıp insanları dağıtmak değil amacımız. Geleneksel dokuyu yaşatmak. Bir, klasik Diyarbakır evleri ve o planlamayı devam ettiriyoruz, zaman alması ondan. İki, bütün tarihi eserler elden geçiyor, tamamı restore ediliyor, binlerce eser kurtuluyor. Üç, sokak sağlıklaştırma yapıyoruz, Gazi Caddesi, Melik Ahmet Caddesinde bütün esnafın binlerce dükkanı taş ve ahşap yapı haline geliyor. Sur ve tarihi eserlerin restoresi kolay olmuyor, o yüzden biraz zaman alıyor. Ama çok kısa süre içerisinde devlet olarak biz tüm mağdurların haklarını teslim edecek hale geliyoruz."