Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov ile Rusya'nın başkenti Moskova'da yaptığı 4.5 saatlik görüşmenin ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari, "Ateşkesle ilgili meseleler dahil olmak üzere Suriye konusunu konuştuk. Suriye krizi ilk patlak verdiğinden bu yana İran askeri bir çözüm olmadığına inanmaktadır. Kriz siyasi diyalog yoluyla sona erdirilmelidir" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin 9 Eylül'de açıkladığı 48 saatlik ateşkes planını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ensari şöyle devam etti: "Bu insani felaket durdurulmalı. Terörle mücadelede tam işbirliğinin de yanındayız. Bu sebeple Suriye'de akan kanın durdurulmasını kolaylaştıracak her türlü plan İran tarafından desteklenecektir."
ABD'nin de ateşkese sadık kalması gerektiğine vurgu yapan Ensari, "Ne yazık ki ABD'ye ilişkin deneyimlerimiz, siyasi hedeflere ulaşmak için terörü kullanmasının ABD'nin gündeminde olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
'SURİYE MESELESİ KİŞİLER ÜSTÜ BİR MESELE'
Suriye halkını belli seçenekler dayatılmasına karşı olduklarının altını çizen ve ne İran'ın ne de diğer bir ülkenin Suriyelilerin görev ve sorumluluklarını tanımlayamayacağını belirten Ensari, Suriye'deki krizin sorumluluğunun tek bir kişiye yüklenemeyeceğini çünkü meselelerin kişiler üstü olduğunu vurguladı.
Diğer taraftan İran'ın Ortadoğu'da Rusya ile koordineli hareket etmek istediğini belirten Ensari, "Arap bölgesinde yaşananların hızı ve derinliği gözü önüne alındığında, Rusya ve İran arasında düzenli ve dönemsel görüşmeler yapılması gerekiyor" dedi.
Öte yandan 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ensari, "Türkiye'nin, komşu ülkelerinde düzenlediği her türlü operasyon veya eyleminin uluslararası standartlara uygun ve söz konusu ülkenin merkezi hükümetiyle koordineli olması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'IRAKLI KÜRTLER İÇİN UFUKTA BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU GÖRÜNMÜYOR'
Bu arada Ensari, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bağlamında ufukta bağımsızlık referandumu görünmediğini söyledi: "Bu konunun iki ana ilkeye dayalı olarak ele alınması gerektiğine inanıyoruz: Kürtlerin toplumsal haklarını korumak ve bölge ülkelerinin toprak bütünlüğü ve birliğini muhafaza etmek." IKBY lideri Mesud Barzani,
Kürt bölgesinde resmen yer almayan, ancak 2014'ten beri fiilen Peşmerge kontrolünde olan Kerkük'ün geleceği için referandum çağrısı yapmıştı.