Avrupa’da popülist politikaların sorun yarattığını vurgulayan Juncker, güvenlik işbirliği ve askeri misyonlar için ortak bir askeri güç kurulması gerektiğini söyledi.
Strazburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu genel kuruluna hitap eden Juncker, hiçbir AB hükümetinin ordusunun Avrupa'nın kapısında dayanmış güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı. AB'nin Avrupa savunmasının merkezi haline getirilmesini de isteyen Juncker, NATO'ya destek olacak ortak savunma gücü için ortak fon da kurulması gerektiğinin altını çizdi.
France and Germany call for EU military headquarters, more cooperation with NATO, cross-border military planning. https://t.co/7QMKRDqV43
— POLITICO Europe (@POLITICOEurope) 12 Eylül 2016
'SINIRDAN GİRENLERİN KİM OLDUĞUNU BİLMEMİZ GEREKİYOR'
Teröre karşı AB’nin her zamankinden daha dikkatli ve dayanışma içerisinde olması çağrısı yapan Juncker, AB sınırlarının daha iyi korunması gerektiğine değinerek, “2004 yılından beri AB 30 terör saldırısına maruz kaldı, Ekim ayından itibaren 200 yeni Avrupa Sınır Koruma Ajansı (Frontex) görevlisinin Bulgaristan sınırında görevlendirilmesini umuyoruz” şeklinde konuştu. Sınır kontrollerinin artırılması ihtiyacı olduğunu kaydeden Juncker, "AB sınırlarına giren kişilerin kim olduklarını bilmemiz gerekiyor" dedi.
I am proposing a positive agenda of concrete European actions for the next 12 months #SOTEU https://t.co/5KdOxSUE28 pic.twitter.com/Npy0Xv2Cay
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 14 Eylül 2016
Öte yandan İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının endişe ve dedikoduları beraberinde getirdiğine değinen Juncker, "Birleşik Krallık’ın ayrılma talebinin, dedikodu ve karışıklıklara son verme açısından mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde iletilmesi bizi mutlu edecek" ifadelerini kullandı.
AB'nin ABD olmadığını hatırlatan Juncker, “AB olması gereken seviyede değil, bazı şeyler pozitif yönde değişmedi, hatta bazı olumsuz gelişmeler, AB’nin bazı noktalarda varoluş krizi ile karşı karşıya olduğunu da gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Juncker, sığınmacılarla ilgili olarak da "Krizin yönetilmesi konusunda aramızda dayanışma olduğunu görmeye başladık. Çok daha fazla dayanışmaya ihtiyaç var ama bu dayanışma gönüllülük esasına dayanmalı. Kalpten gelmeli, dayatma ile zorlama ile dayanışma olmaz” sözleri ile bazı ülkelerin sınırlarını kapatmasına atıfta bulundu.
'2025 İTİBARIYLA TÜM ÜYE ÜLKELER 5G'YE GEÇECEK'
Bu arada Juncker, AB olarak yeni bir teknoloji ve internet yatırım planı uygulayacaklarını, yüksek hızlı interneti yaygınlaştırmayı hedefleyen plan çerçevesinde 2025 yılı itibariyle tüm AB ülkelerinde 5G internet hızına geçileceğini, tüm şehirlerde ise 2020 yılından itibaren ücretsiz kablosuz internet sağlanacağını aktardı.