Ortadoğu’daki süreçlere dahil olan pek çok aktörün Fetih El Şam Cephesi’ne ‘korunması gereken bir güç’ olarak baktığını belirten Lavrov “Bu soruyu doğrudan (ABD Dışişleri Bakanı) John Kerry’ye sordum. Kerry, El Nusra’yı korumanın ve bu örgütü hava saldırılarının hedefinden çıkarmanın ABD’nin planları arasında olduğunu reddetti” diye konuştu.
Bu konuda ABD’li mevkidaşı John Kerry’ye güvenmemek için bir sebebi olmadığını söyleyen Lavrov, “Fakat (Suriye’de) sahada gördüklerimiz, (ABD öncülüğündeki) koalisyonun El Nusra mevzilerine saldırmakta çok isteksiz olduğunu gösteriyor. Bu, ABD’li partnerlerimizle yapmamız gereken ciddi bir konuşmanın konusu” diye ekledi.
Lavrov, Kerry’yle haftalardır yaptıkları ikili istişarelerin sonucuncusu olan 9 Eylül’deki görüşmede vardıkları Suriye’yle ilgili anlaşmanın yayınlanmasını istediklerini fakat ABD’nin bu anlaşmanın şu an için sır olarak saklanmasını tercih ettiğini paylaştı.
‘RUSYA’NIN SAKLAYACAK HİÇBİR ŞEYİ YOK’
“Rusya’nın saklayacak hiçbir şeyi yok” diyen Lavrov, anlaşmayı hiçbir değişiklik yapılmadan BM Güvenlik Konseyi’nin onayına sunmayı teklif ettiklerini de ekledi.
Lavrov, İsrail ordusunun Golan Tepeleri’nde Suriye’ye ait bazı askeri hedeflerine vurmasına ilişkin olarak da “Golan Tepeleri’nde, herkesin insanlığın düşmanı olarak kabul ettiği teröristler var. Fakat bu teröristlerle BM Güvenlik Konseyi kararlarının dışına çıkmadan mücadele etmek gerekiyor. Genel olarak itidalli davranıp provokasyonlara izin vermemek gerekiyor” açıklamasında bulundu.