BBC Türkçe'de yer alan habere göre, depremde hayatını kaybeden 296 kişiden 234'ü'nün yaşadığı Amatrice kasabası, hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun, 2 Eylül'de yayımladığı 'İtalyan usulü deprem' başlıklı karikatüründe, kanlar içindeki bir depremzede çizimini 'makarna'ya benzetmesine oldukça tepkili. Amatrice Belediyesi, dergi hakkında suç duyurusunda bulundu. Amatrice'nin bağlı olduğu Rieti vilayeti savcılığına yapılan suç duyurusunda dergi ağırlaştırılmış hakaretle suçlanıyor.
Dergi, depremde yaşamını yitirenleri domates soslu penne ve penne gratene benzetirken, enkaz arasından görülen kanlı vücut parçalarını da lazanyaya benzetmişti.
Karikatürün İtalya'da büyük tepki çekmesi üzerine Charlie Hebdo ikinci bir karikatürle cevap vermiş ve öfkeli İtalyanlara "Evlerinizi Charlie Hebdo değil mafya yaptı" diye seslenmişti.
İlk karikatürün ardından deprem acısına duyarsızlıkla suçlanan Charlie Hebdo, bu ikinci karikatürün ardından da İtalya'yı mafya ve makarnadan ibaret görmekle itham edilmeye başlamıştı.
BELEDİYENİN AVUKATI: HER ŞEYE DE HİCİV GÖZÜYLE BAKILMAZ
Belediyenin avukatı Mario Cicchetti, karikatürlerin 'ürpertici, anlamsız ve ölçüsüz bir hakaret' teşkil ettiğini savundu. Avukat Cicchetti, "Hiciv yoluyla eleştirme hem İtalya'da hem de Fransa'da tartışılmaz bir haktır, ancak her şeye de hiciv gözüyle bakılamaz. Her iki karikatür de depremin kurbanlarının anısını, sağ kurtulanları ve Amatrice kentini incitiyor" dedi.
Amatrice Belediye Başkanı Sergio Pirozzi de "Charlie Hebdo'ya Fransa'da da suç duyurusunda bulunmak için hazırlanıyoruz" dedi.
Suç duyurusu kabul edilir ve dava açılırsa belediye dergiden tazminat talep ederek bu parayı depremzedeler yararına kullanmayı planlıyor.
'ÖLÜMLER TABUDUR, AŞMAK GEREKİR'
İtalyan kasabasının suçlamasına Charlie Hebdo'nun yayın yönetmenliğini yapan çizer Riss'ten yanıt geldi. France Inter radyosuna konuşan Riss, "Hakkımızdaki şikayet bizi korkutmuyor. Bu tür karikatürlerden onlarca yaptık, bu kara mizahtır. Bir karikatür için bu kadar yaygara kopartılmasını orantısız buluyorum" dedi. Riss, "Ölüm her zaman bir tabu olmuştur. Bunu aşmak gerekir" diye konuştu.
Geçmişte Brüksel saldırıları, Haiti depremi gibi olaylarda da benzer karikatürler yayımladıklarını hatırlatan Riss, "O zaman hiçbir İtalyan protesto etmemişti" diye de ekledi.