AP, bugün, Türkiye’de 15 Temmuz sonrası yaşananların değerlendirileceği bir oturuma ev sahipliği yapacak. Oturumda değerlendirmelerde bulunacak olan AP Türkiye raportörü Piri, öncesinde BBC Türkçe Servisi’nden Yusuf Özkan’a bir röportaj verdi.
Darbe girişimi sonrası uygulanan gözaltı ve açığa almalar nedeniyle büyük kaygı duyduklarını söyleyen Piri, adil yargılamanın önemine değinerek ‘cezai yaptırım gerektiren suç’ işlemiş kişiler ile, suçsuz insanlar arasında ayrım yapılması gerektiğinin altını çizdi.
‘OHAL KÜRTLERE YÖNELİK BASKI ARACI OLARAK KULLANILMAYA BAŞLANDI’
Çoğunluğu Güneydoğu Anadolu’da olan 28 belediyeye kayyum atandığını ve 11 binden fazla öğretmenin ‘PKK bağlantısı’ öne sürülerek açığa alındığını da anımsatan Piri’ye ‘darbe girişimi nedeniyle uygulamaya konan OHAL, Kürtlere yönelik bir baskı aracı olarak kullanılmaya başladı.’
Türkiye’nin son üç yılda giderek Avrupa’dan uzaklaşan bir çizgi izlediğini söyleyen Piri, AB üyelik müzakereleri sürüyor olsa da, bu koşullarda üyeliğin söz konusu olmayacağını vurguladı.
‘DARBENİN HALK ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ HAFİFE ALDIK’
Piri, Ankara’nın, ‘Avrupa’dan darbe girişimi ardından güçlü bir destek gelmediği’ yönündeki eleştirilerini de yanıtladı. Darbe girişiminin AB tarafından güçlü bir şekilde kınandığını belirten Piri, "Ama başlangıçta darbe girişiminin Türk halkı üzerindeki büyük etkisini hafife aldık" dedi.
Hollandalı Parlamenter, Türkiye’den gelen, Avrupa’nın Fethullah Gülen grubuna destek verdiği eleştirilerine de, "Aksine Gülen hareketi, yıllarca Brüksel ve diğer Avrupa başkentlerinde AKP tarafından tanıtılıp, desteklendi" karşılığını verdi.
Piri, şiddet kullananların tutuklanarak adalete teslim edilmesi gerektiğini, ama bunun hukuk devleti çerçevesinde yapılması gerektiğinin altını çizdi.