NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, darbe girişimine ilişkin, "Eğer bu darbe girişimi başarılı olsaydı bu sadece Türkiye için değil, tüm NATO için bir felaket olacaktı. Üye ülkelerimizden herhangi birinde demokrasiye yapılan her saldırı müttefiklerimizin temeline yapılmış bir saldırıdır" dedi.
Stoltenberg, Çavuşoğlu'yla yeniden bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İki taraf olarak güçlü bir ortaklık, iyi bir iş birliği ve dostluk geliştirmiş olduk" ifadesini kullandı.
NATO Genel Sekreterliği görevini üstlendiğinde ziyaret ettiği ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve Ankara'ya yaptığı bu ziyaretin beşinci ziyaret olduğunu aktaran Stoltenberg, "Türkiye'ye bir çok ziyaret yapmış olmam, Türkiye'nin NATO birliği içinde merkez rol oynadığının bir göstergesidir" diye konuştu.
Türkiye'nin stratejik bir konuma sahip olduğunu ve bir çok farklı noktadan, Karadeniz'den, güney sınırından, Suriye'den ve Irak'tan farklı zorluklarla karşılaştığını belirten Jens Stoltenberg, "Türkiye, NATO'nun güçlü ve çok değerli bir ülkesidir ve öyle kalacaktır. Demokratik, güçlü ve istikrarlı bir Türkiye bizim ortak güvenliğimiz için önemlidir. Bu yüzden, darbe girişimi sadece Türkiye ve demokrasiniz için değil, aynı zamanda NATO'nun üzerine inşa edildiği temel değerlerine karşıdır" değerlendirmesinde bulundu.
FETÖ'nün darbe girişiminin hemen ardından hem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile, hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la darbe girişimini kınadığını ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade eden görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:
TÜRK HALKININ CESARETİNİ TAKDİR EDİYORUM'
"Eğer bu darbe girişimi başarılı olsaydı bu sadece Türkiye için değil, tüm NATO için bir felaket olacaktı. Üye ülkelerimizden herhangi birinde demokrasiye yapılan her saldırı müttefiklerimizin temeline yapılmış bir saldırıdır. Hayati tehlikeyi göze alarak sokağa dökülen ve demokrasiyi korumaya çalışan Türk halkının cesaretini takdir ediyorum. Bu trajik gecede hayatını kaybeden masumlar için taziye dileklerimi sunuyorum."
Ziyareti kapsamında darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan TBMM'yi ziyaret ettiğini ve hava saldırılarının etkilerinin yol açtığı hasarı görmenin son derece dokunaklı olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Bir ulusal meclisi, milletvekilleri oradayken bombalamaya çalışmak sadece masum insanlara yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda demokrasinin en güçlü sembollerinden ve kurumlarından biri olan meclise yönelik bir saldırıdır" dedi.
'SÜRECİN TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLERİYLE UYUM İÇİNDE YÜRÜTÜLECEĞİNİZ İFADE ETMENİZ BENİ MEMNUN ETTİ'
Stoltenberg, darbe girişimine ilişkin yasal sürecin işlemesi ve faillerin hukuka teslim edilmesi gerektiğinin altını çizerek, Bakan Çavuşoğlu'na hitaben, "Hem sizin hem de Türkiye'deki diğer liderlerin bu sürecin Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle uyum içinde yürütüleceğini ifade etmeniz beni son derece memnun etti. Türkiye'nin, birliğimizin merkezinde olan hukukun üstünlüğü ve demokratik değerlere bağlılık taahhüdünü sürdüreceğine eminim" ifadesini kullandı.
Türkiye'ye, bir çok NATO operasyonuna ve faaliyetine sunduğu katkıdan dolayı teşekkür eden Stoltenberg, "Uluslararası terörizmle mücadele çabalarımıza katkı sağlıyorsunuz, bunu Afganistan'da gerçekleştiriyorsunuz. Ayrıca DAEŞ'le ve diğer terör örgütleriyle mücadele için attığınız adımları da memnuniyetle karşılıyorum. Çünkü uluslararası terörle mücadelede birlikte hareket etmek zorundayız" diye konuştu.
Stoltenberg, NATO'nun Ege Denizi'nde göçmen kaçakçılığını engellemeye yönelik çabalarına destek verdiği için de Türkiye'ye teşekkür ederek, "Sizin NATO'nun yanında durduğunuz gibi, NATO da Türkiye'nin yanındadır. Türkiye'deki askeri varlığımızı daha fazla hava ve deniz unsurlarıyla ve füze savunma sistemleriyle artırdık" dedi.
Stoltenberg, Türkiye ve NATO ortaklığını güçlü bir şekilde sürdürmek arzusunda olduğunu belirterek, kasımda da Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağını söyledi.
'SURİYE'DEKİ DURUMA SEYİRCİ KALAMAYIZ'
Suriye'deki yerel güçlerin eğitimine ve son duruma ilişkin bir soruya Stoltenberg, "NATO terörle mücadelede tek başına yeterli olamaz. Polis, istihbarat ve başka sivil kurumların da devreye girmesi gerek." yanıtını verdi.
NATO'nun Afganistan'da tarihinin en büyük operasyonunu yürüttüğünü hatırlatan Stoltenberg, bu sayede Afganistan'ın uluslararası terörizm için artık güvenli bir liman olmadığını vurguladı.
Stoltenberg ayrıca, NATO'nun güçlü bir Afgan milli ordusu kurulması konusunda da başarılı olduğunun altını çizdi.
NATO'nun Iraklı subayları da eğitmeye başladığını anımsatan Stoltenberg, bunun IŞİD ile mücadeleye ve Irak'ın istikrarına katkı sağladığını dile getirdi.
Sayın Bakanımız @MevlutCavusoglu NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i ağırladı. pic.twitter.com/pxgratCIAQ
— Tanju Bilgiç (@TanjuBilgic) 9 Eylül 2016
NATO'nun Ürdün ve Tunus gibi bölgelerin istikrarını koruyan ülkelerle birlikte çalıştığına dikkati çeken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu ülkelerin istikrarlıyken desteklenmesinin önemli olduğunu ifade etti.
"Uzun vadede, NATO kuvvetlerini bir bölgeye göndermenin yerine, yerel güçleri eğitmek daha doğru bir stratejidir." diyen Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Suriye'de yapılan çalışmaları, DAEŞ'e karşı yürütülen mücadeleyi desteklediğini ve bunun zor bir süreç olduğunu aktararak, "Suriye'de durum karışık, fakat buna seyirci kalma lüksümüz de yok." dedi.
Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'deki mevcudiyetini artırarak, önemli bir müttefikini saldırılara karşı korumaya çalıştığını söyledi.
Alman parlamenterlerin İncirlik'i ziyaret etme taleplerini değerlendiren Stoltenberg, Türkiye ile Almanya arasında bazı sorunlara yol açan bu konunun çözülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Stoltenberg, tüm çabaların IŞİD ile mücadeleye odaklanması gerektiğini kaydetti.