'BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR'
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis milletvekili ve partisinin Avrupa politikacısı Gunter Kirschbaum ise "Bu, izah edilmesi ve savunulması zor, tuhaf bir olay" dedi ve "Bu, DW'nin video ve ses kayıtlarıdır ve iade edilmesi gerekir. Türk hükümeti şunu bilmelidir; basın özgürlüğü olmadan düşünce özgürlüğü olmaz, düşünce özgürlüğü olmadan de demokrasi olmaz" ifadelerini kullandı.
Sosyal Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise sorunlar olmasına rağmen hükümetinin Türkiye ile sıkı ilişkilerin devam ettirilmesinden yana olduğunu vurguladı. Steinmeier, "Türkiye'ye ihtiyaç var; bizim de ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ BİR DARBE'
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de DW'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye Spor Bakanı anlaşılan uluslararası medya ile röportajların Türkiye'deki tek tip medya kuruluşları ile yapılanlar gibi olduğundan yola çıkıyor, arzu edilen ve daha önceden kendilerine verilen soruların yöneltilmesini istiyorlar" ifadelerini kullandı.
HÜKÜMETTEN İK AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schäfer, çarşamba sabahı Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın ofisiyle konuyu görüştüğünü kaydetti. Sözcü Schäfer, Büyükelçi Erdmann'a Bakanlıktan yapılan açıklamada video kaydının "Bakanlığın eline intikal ettiği" ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın olayı "el koyma" olarak tanımlayamayacağı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Federal Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'deki basın özgürlüğü konusunda da kayıtsız kalamayacağını vurgularken "Ancak umuyoruz ki bu olay, günlerce üzerine yoğunlaşacağımız, hâlihazırda Türk tarafıyla karşı karşıya olduğumuz zorluklara, sorun ve cevap bekleyen sorulara ilave bir durum oluşturmaz" diye konuştu.