Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, AA'ya yaptığı açıklamada, Rusya uçağının düşürülmesinin ardından başlayan sıkıntılı dönemde, Bakanlık olarak Rus yetkililerle iletişim halinde olduklarını, nisanda iki ülkenin tarım heyetlerinin görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Rusya'nın Türkiye'den bazı tarımsal ürünlerin ithalatına koyduğu ambargonun kalkmasının 1-2 aylık bir süre alacağının öngörüldüğünü belirten Çelik, "Dün teknik düzeyde arkadaşlar görüşmelerde bulundular. Onların ve bizim bazı taleplerimiz var. Ben de 'Biz iki bakan bir yerde buluşuruz, görüşürüz. Yeni talepleri daha sonra ilave edelim ama uçak krizi öncesindeki yürüyen mekanizmayı aynen yürürlüğe koyalım' diye haber gönderdim" dedi.
Çelik, Rus yetkililere, "Biz de 2-3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmeseydik bunun zararını Rus çiftçisi görecekti. Rus çiftçisinin uçak düşürülmesinde bir dahli var mı? Yok. Türk çiftçisinin var mı? Yok. Şimdi kimin dahli olduğunu göreceğiz yakında. Belki onlar da aydınlığa kavuşur. Bu süre içerisinde direkt olarak değil ama dolaylı olarak Rus piyasasına bizim ürünlerimiz girdi. Ürünler, Beyaz Rusya'dan, Balkanlar'dan, adres, yol değiştirerek, güzergahı uzaklaştırarak Rus pazarına girdi" dediklerini aktardı.
Rusya ile söz konusu ticaretteki aracılardan dolayı Türk çiftçisinin zarar ettiğini, Rus tüketicisinin de daha pahalıya ürünü almak zorunda kaldığını dile getiren Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın St. Petersburg ziyaretinde kendisinin de bulunduğunu, Rusya ile son derece düzeyli bir ilişkinin yeniden oluşmasına dönük bir başlangıç olduğunu söyledi. Çelik, şöyle konuştu:
"Çin'deki G20 toplantılarında da samimi atmosferi tüm dünya izledi. 15 Temmuz'da tavrını almakta zorlanan dostlarımız da Rusya ile bu olumlu seyri gıptayla, biraz da kıskançlıkla izliyorlar. İki lider tarım alanında da artık bu ambargoların kalkması gerektiğini açıkça deklare ettiler. Tarımsal anlamda Rusya'nın bazı bağlantıları olmuş. Bu anlamda (tarımsal ürünlerde ambargonun kalkması) 1-2 aylık bir süre alacağı öngörülüyor. İnşallah 1 ay içerisinde bu anlamda yol almış oluruz ama dün yine teknik düzeyde arkadaşlar bazı görüşmelerde bulundular. Onların ve bizim bazı taleplerimiz var. Ben de 'Biz iki bakan bir yerde buluşuruz, görüşürüz. Yeni talepleri daha sonra ilave edelim ama uçak krizi öncesindeki yürüyen mekanizmayı aynen yürürlüğe koyalım' diye bir haber gönderdim. Umuyorum ki kısa süre içerisinde kriz öncesi dönemdeki gibi uygulama başlar. Siyasi anlamda bir engel, bir kriz yok. Tarımsal ürünlerin ihracat, ithalatında uygulamada herhangi bir sorun yok. Yalnız ilk adımın atılma noktasındayız. İnşallah o da en kısa süre içerisinde olur."