Sputnik’e konuşan Mosleh, “Erken evlilikler gibi belalardan önümüzdeki 5 yıl içinde kurtulmaya yardımcı olacak bir program üzerinde çalışıyoruz. Bir çocuk evlendiğinde bu hem onun yeni ailesini hem de anne babasını olumsuz etkiliyor” dedi.
‘ÇOCUKLAR ÇOCUKLARI YETİŞTİREBİLİR Mİ?’
Önemli faktörlerden biri olan cinsel istismarın ergenlik yaşında kırılgan organizmaya zarar verebileceğini söyleyen bakan, “Sonucu sağlıksız çocuklar oluyor. Çocuklar sağlıklı doğsa bile annelik sorunu daha geniş yelpazede önümüze çıkıyor. Anne, çocukları yetiştirmeye psikolojik olarak hazır olmalı. Çocuklar çocukları yetiştirebilir mi? Elbette hayır. Zira çocuk yetiştirmek mükemmel bir fiziksel durum gerektiriyor, reşit olmayan anneler ise doğal olarak bundan mahrum” ifadelerini kullandı.
‘ZARAR VERDİĞİNİ SOMUTLAŞTIRMALI, YASAL OLARAK TANIMLAMALIYIZ’
“Hukuki açıdan bakanlığımızın görevi, erken evliliklerin anayasamızın 26 ve 27. maddelerinin kapsamına girmesini sağlamak” diyen Mosleh, “Bu maddelere göre kadınlara yönelik her türlü şiddet yasak. Erken evliliklerin Afgan toplumuna zarar verdiğini somutlaştırmalı ve yasal olarak tanımlamalıyız. Zira neredeyse tüm erken evlilikler zoraki. Kızlar, iradeleri dışında, velilerin isteğiyle evlendiriliyor. İkincisi, eşleri genellikle onlardan onlarca yaş büyük erkekler oluyor” diye ekledi.
SputnikInt: Early marriage is a cruel form of violence in #Afghanistan https://t.co/dFF2FXXP8E pic.twitter.com/dUUIdQyLVq
— Anonymous (@CovertAnonymous) September 6, 2016
‘EN ACIMASIZ ŞİDDETLERDEN BİRİ’
Erken evliliklerle mücadele planının, Kadınlardan Sorumlu Bakanlık’ın girişimi olduğunun altını çizen Mosleh, “Ama planı diğer devlet kurumları ve uluslararası örgütler ile birlikte hayata geçirmeyi ve yükümlülüğü paylaşmayı düşünüyoruz. Programın anlamı, vatandaşlarımızın bilincini değiştirmek. Zira çocuklar arasındaki ve büyüklerle çocuklar arasındaki evlilikler kesinlikle en acımasız şiddetlerden biri” dedi.