'DIŞ TİCARET HACMİ BİR ÖNCEKİ YILIN YARISINA İNDİ'
Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin henüz yaşanmadığı geçen yılın ilk altı ayı ile bu yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında özellikle dış ticarette ciddi bir kan kaybı görüldüğünü vurgulayan Umut Oran, açıklamasında ekonomideki tabloyu ise şöyle anlattı:
- 2015'in Ocak-Haziran döneminde ayında yaklaşık 13 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, bu yıl aynı dönemde yüzde 34,5'lik düşüşle 8,5 milyar dolara indi. Bunun 737,2 milyon doları Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı, 7,8 milyar doları ise bu ülkeden yapılan ve büyük bölümü enerji ürünlerinden oluşan ithalat…
- "Uçak krizi sonrası Rusya'nın uyguladığı yaptırımlar yüzünden bu ülkeye yapılan ihracatta bu yıl ilk altı ayda tam yüzde 59,8 düşüş yaşandı. Rusya'dan yapılan ithalat da yüzde 30,3'lük düşüş gösterdi. Geçen yıl ilk altı ayda Rusya'ya 1,8 milyar dolarlık ihracat ve bu ülkeden 11,1 milyar dolarlık da ithalat yapılmıştı.
- Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının bu ülkeden yaptığı ithalatı karşılama oranı geçen yıl ilk altı ayda yüzde 16,5 düzeyinde bulunuyordu; bu yıl yüzde 9,5'e geriledi.
- İlk altı aylık dönemlere göre Türkiye, Rusya'ya 1,1 milyar dolar daha az ihracat ve bu ülkeden 3,4 milyar dolar daha az ithalat yaptı; dış ticaret hacmi 4,5 milyar dolar küçüldü.
- Altı aylık dönemler itibariyle Türkiye'nin toplam ihracatında 2014'te 6'ncı ve 2015'de 11'inci olan Rusya, bu yıl 24'üncülüğe düştü. Rusya, ilk altı aylara göre Türkiye'nin toplam ithalatında 2014'te 1'inci, 2015'te 2'nci olurken, bu yıl Çin ve Almanya'nın ardından 3'üncülüğe geriledi.
- 2014'ün ilk yarısıyla karşılaştırmada ise dış ticaretteki tablo çok daha vahim. Anılan dönemde Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı yaklaşık 3 milyar, bu ülkeden ithalatı 13,1 milyar ve ikili dış ticaret hacmi 16 milyar dolardı. Buna göre ikili dış ticaret hacmi iki yıl öncekinin yaklaşık yarısı düzeyine indi."
'MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ İŞ HACMİ 6 AYDA ADETA SIFIRLANDI'
'EN BÜYÜK HASARIN YAŞANDIĞI BİR ALAN DA TURİZM'
Ekonomik ilişkilerde en büyük hasarın yaşandığı bir diğer alanın da turizm olduğunu vurgulayan CHP'li Oran, Geçen yıl ilk altı ayda Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin 1 milyon 454 bin 618 olan sayısı, bu yıl aynı dönemde tam yüzde 87,4 azalarak 183 bin 828'e geriledi. Başka deyişle Türkiye'ye geçen yıla göre 1 milyon 270 bin 790 daha az Rus turist geldi. Bu da yabancı turistlerin anılan dönemde Türkiye'deki kişi başına ortalama harcama tutarı baz alındığında 1 milyar dolara yakın bir kayıp anlamına geliyor" diye konuştu.
'RUSYA TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDE AMBARGOYU KALDIRMALI'
Rusya'nın " Made in Turkey " etiketi taşıyan Türkiye'de üretilen tekstil ve hazır giyim ürünlerine koyduğu ambargoyu acilen kaldırılması gerektiğini ifade eden CHP'li Oran, "Rusya krizi; doğrudan ihracat, turizm ve müteahhitlik sektörlerini; dolaylı olarak da bunlarla ilişkili sektörler başta tüm ekonomiyi olumsuz etkiledi. Kriz, yapısal sorunların büyüdüğü ve olumsuz bir konjonktürdeki ekonomide daralma ve sorunların büyümesinde etkili oldu" dedi.
'280 GÜNÜN HESABINI VERMELİLER'
280 gün süren krizin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ile ilişkileri yeniden kurma hamlesine geçerek, 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da, Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü anımsatan Oran, bu görüşmede ekonomik ilişkilerde sağlanan mutabakatı hatırlattı ve şöyle konuştu: "Görünen o ki Erdoğan, Suriye konusundaki yanlış dış politikası yüzünden ters düştüğü Rusya ile ülkemiz arasında yaşattığı 280 günlük krizin ardından ilişkileri tekrar 24 Kasım 2015 öncesine döndürmek niyetinde. Türkiye'yi yönetenler, Rusya ile yol açtıkları krizin; ihracatçıdan, yaş meyve sebze üreticisine, turizm sektöründen dış müteahhide, tekstilden, hazır giyim sektörüne tüm halkımızın sıkıntı yaşamasına yol açan 280 günün hesabını vermelidir."