“Türkiye’nin Suriye krizi konusundaki hedefleri son 5 yılda ciddi değişiklik gösterdi. Ankara şu anda, Esad’ın gitmesinden ve İran ile Rusya’ya yönelik jeostratejik amaçlarından ziyade büyük oranda zayıf durumdaki iç güvenliğini artırmaya ve Suriye’de çatışma sonrası müzakere masasındaki rolünü güçlendirmeye çalışıyor.”
'TÜRKİYE'NİN ASIL ENDİŞESİ, PYD'NİN YÜKSELİŞİ'
Siyaset bilimci Fuad Shahbazov da, Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, ‘Ankara’nın Suriye’ye girme konusundaki amaçlarını tam olarak açıklamamasına karşın, asıl endişesinin ABD destekli PYD’nin yükselişi olduğunu’ belirtti.
'IŞİD SINIRDA VARIĞINI SÜRDÜRÜYOR'
Gazeteci Fehim Taştekin de El Monitor’deki makalesinde, “Türkiye Demokratik Suriye Güçleri üzerinde baskıyı artırırken, IŞİD Cerablus’tan batıdaki El Rai’ye kadar birçok köyde kontrolünü sürdürüyor” ifadesini kullandı. IŞİD’in Türkiye sınırı boyunca güneyde El Bab’a kadar olan bölgede de varlığını sürdürdüğünü kaydeden Taştekin, Fırat Kalkanı operasyonunun ardındaki üç nedeni şu şekilde sıraladı:
“Cerablus-Azez-Mare üçgeninde fiili bir tampon bölge oluşturmak, Halep’te kuşatma altındaki Esad karşıtı silahlı gruplara koridor açmak. Ayrıca Ankara Türkiye Suriyeli sığınmacılar için tampon bölgede uydu kentler kurulmasını istiyor.”