Ankara ziyaretinin ardından yazılı bir açıklama yayımlayan Schulz, Türkiye'nin AB'nin bir ortağı ve aday ülkesi olduğuna işaret ederek, ”Sürecin önemini vurgulamak için açık bir şekilde konuşabilmemiz gerekiyor. Aynı zamanda karşı karşıya kalınan sorunlar konusunda yapıcı bir şekilde ilişki içinde olmamız gerekiyor" dedi.
AP’nin Türkiye demokrasisine olan desteğinin açık olduğunu kaydeden Schulz, şöyle devam etti: “Demokrasiyi savunmak için sokaklara dökülen ve darbecilerin planlarını bozan Türk vatandaşlarının cesaretini takdir ettim. Bazıları bunun için en yüksek bedeli ödedi. Hepsi hatırlanmayı ve şükranları hakkediyor" açıklamasında bulundu.
Demokrasiye karşı girişim, her şeyden önce demokratik kurumları güvenceye alabilmek için olağanüstü önlemler gerektiriyor. Ancak alınan önlemlerin durumu ve olağanüstü hal, orantılılık ve hukukun üstünlüğü testini başarısızlığa uğratmamalı.
Demokrasinin oy vermenin ötesinde bir anlam ifade ettiğini belirten AP Başkanı, "Demokratik standartlar, çoğulculuk, canlı bir basın, güçlerin ayrılığı ve özgür parlamenterler gerektiriyor" ifadelerini kullandı.
Kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla, serbest vize serbestisi dahil 18 Mart'ta imzalanan AB-Türkiye anlaşmasının maddelerini yerine getirmeye dönük devam isteğini yineleyen Schulz, AP, AB ve Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesi ile derinleştirilmesinin destekleyicisi olmayı sürdürdüğünü belirtti.