Bugünkü toplantının bir numaralı gündem maddesinin Türkiye olduğunu belirten Lajcak, şu değerlendirmede bulundu: “Türk mevkidaşımız Ömer Çelik ile yarın yapacağımız görüşme, 28 AB üyesi ülkeyle Türkiye arasındaki ilk görüşme olmuş olacak. Bunda oldukça geç kalındı. Geçen hafta Türkiye’deydim ve AB’nin çok geç tepki gösterdiği yönünde Türk tarafında çok güçlü bir hissiyatın olduğunu gözlemledim. Bugün 28 AB üyesi ülke bir numaralı gündem maddesi olarak Türkiye’yi ele alacağız. Yarın da Türkiye ile görüşeceğiz.”
Türkiye’deki darbe girişiminin AB tarafından kınandığını ve Türkiye ile dayanışma ifade eden açıklamalar yapıldığını belirten Lajcak, son dönemde her iki tarafta da yaşanan karşılıklı hayal kırıklığının normal olmadığını, bunun aşılması gerektiğini vurguladı.
Lajcak, “Türkiye önemli bir partner. AB ülkeleri olarak Türkiye ile birlikte ne yapmak istediğimizi, Türkiye’den ne istediğimizi açıklığa kavuşturmamız gerek. Yarın Türkiye ile yapacağımız toplantının, AB ile Türkiye arasındaki havanın normalleşmesine yardımcı olmasını bekliyorum” dedi.
‘TÜRKİYE’DEKİ TERÖRLE MÜCADELE KANUNU EN HASSAS KONU’
Avusturya Başbakanı Christian Kern’in, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin durdurulması düşüncesine destek vermeyen Lajcak, iki gün sürecek görüşmelerde Türkiye’nin AB sürecinin yanı sıra sığınmacı anlaşması ile Türk vatandaşlarına vize serbestisi konularına da ele alacaklarını ifade etti.
Türkiye’deki terörle mücadele kanuna dikkat çeken Lajcak, “Bu en hassas konu. Geçen hafta Türk Başbakanı (Binali Yıldırım), Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu) ve AB Bakanı ile vize serbestisi konusunda uzun görüşmelerde bulundum. Burada nasıl ilerlenebileceği konusunda bazı fikirleri var. Bugün mevkidaşlarımı bu konuda bilgilendireceğim, bu konuyu yarın tartışacağız” diye konuştu.
Türkiye ile vize serbestisi konusunda anlaşmaya varılması durumunda, bunun Avrupa Parlamentosu’nca da onaylanması gerektiğini söyleyen Lajcak, başka spekülasyonlara girmek istemediğini dile getirdi.
Lajcak, çözüm için karşılıklı irade gerektiğini, kendisinin Türk tarafında bunu gördüğünü vurguladı.
Bu arada The Guardian gazetesine konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Temsilcisi Vincent Cochetel, AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının fiilen askıda olduğunu söyledi.
İrtibat subayları olmadan Türkiye’ye iadelerin imkansız olduğunu ve anlaşmanın işleyemez hale geldiğini belirten Cochetel, “Anlaşmanın bazı ayakları fiilen askıya alınmış durumda” dedi
Avrupa’daki politikacıların, Türkiye’ye vize serbestisi şartı nedeniyle anlaşmanın geleceğinden endişe duyduğunu ifade eden Cochetel, Türkiye’nin henüz yeni personel göndermediğini belirtti. BMMYK Direktörü, “Yunan polisi ve AB’nin sınır ajansı Frontex’in Türk meslektaşlarıyla yeniden temas kurmaya çalıştığını biliyoruz. Ancak tarihler sürekli değiştiği için anlaşmanın ne zaman yeniden hayata geçirileceğini bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.