Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlayan adli yıl açılış töreninde konuştu.
Cirit, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimine ilişkin açıklamalarında "FETÖ örgütü üyeleri adil ve bağımsız mahkemeler tarafından yargılanacaktır. Suçlu olanların en ağır cezaları alacakları muhakaktır" diye konuştu.
Külliye'de yapılan Adli Yıl Açılış Törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.
Adli Yıl Açılış Töreni, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı.
'İYİ İŞLEYEN BİR YARGI SİSTEMİNE DOĞRU GİDİYORUZ'
Cirit, konuşmasına, son 1 yılda hem yargıda hem yargıtayda önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek başladı, "Ülkemiz 3 dereceli bir yargı sistemine kavuşmuştur. Türk yargısı üzerindeki ağır iş yükünün hafifletilmesi için çok önemli toplantılar yaptık ve bunu sizlerle paylaştık. Yargıtayımızın tüm kararlarını yargı erişimine açtık. Her şeye rağmen daha iyi işleyen bir yargı sistemine doğru ilerlemekteyiz" dedi.
Cirit,15 Temmuz darbe girişimine ağırlık vererek yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
- 15 Temmuz'da milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, hukuk devletine tüm evrensel değerlere yönelik FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı sadece bir darbe olarak nitelendirilemez.
- Sonu gelmeyen bir çatışma içine girecek bir sonucu doğuracak bir saldırıdır. Bir anda ülkenin kan gölüne girmesine neden olacak bir eylemdir. Bitmeyecek iç çatışmalara, kardeş kavgalarını doğurabilecek bir eylemdir.
- Kamu düzeninin bir daha geri gelmemesi sonucunu doğuracak bir eylemdir. Türkiye'nin bölünmesini değil yok edilmesini amaçlayan bir saldırıdır.
'BU HAİN ÖRGÜTÜ TEMİZLEYEMEZSEK GELECEKTE BENZER SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ'
- 15 Temmuz'dan sonra toplum olarak sergilediğimiz birlik ve beraberlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Bu hain örgütün tüm destekçilerini etkisiz hale getiremezsek gelecekte benzer saldırılarla karşı karşıya kalabiliriz.
- Üzülerek belirtmem gerekir bu hain saldırı Batılı dostlarımız tarafından zamanında kınanmamıştır. Daha önce muhtelif konuşmalarımda vurguladığım gibi 2012-2013 yılında yapılan usulsüz ve hukuka aykırı işlemler olmuştur.
- 15 Temmuz darbe girişiminden çok net bir şekilde anlaşılmıştır ki o dönemde yasa dışı işlemlerle hukuk bir silah gibi kullanılmış, TSK ve emniyetin komuta kademesi boşaltılıp yerlerine terör örgütü militanları yerleşmiştir.
'ADİL BİR ŞEKİLDE YARGILANACAKLAR'
- 15 Temmuz'da çok net bir şekilde anlaşıldığı şekilde sahte belge, yasadışı dinleme gibi tedbirler aracılığı ile hukuk bir silah gibi kullanılmış emniyet ve silahlı kuvvetlerde militanlar yerleştirilmiştir.
- Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız mahkemelerce uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaklardır.
'O SİLAH BİR GÜN SAHİBİNİ DE VURUR'
- Terör öncelikle insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Ülkemizde sürmekte olan terör insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Bir insanlık suçu olan teröre karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur.
- Terör örgütlerinin kullandıkları araçların devletlerin tekelinde olduğu saklanamaz bir gerçektir. Devletler özellikle silahların terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorundadır. Teröre destek veren ülkelerin bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini de bilmelidir. Silahın sahibine sadakatı yoktur.
- Teröre doğrudan destek veren ülkelerin uluslararası sözleşmelere uygun davranmalarını bekliyoruz. Hukuk devleti olarak terörle mücadelenin zorluğu bilinmektedir. Devletimiz hukuktan vazgeçmeden mücadelesini sürdürmektedir.
'ADALET ARAYANIN DA ELLERİ TEMİZ OLMALIDIR'
- Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır. Hakimin tarafsızlığı, hakimin bağımsızlığı kadar önemlidir.
- Son günlerde kamuoyuna yansıdığı üzere yargı alanında yapılması planlanan anayasal ve yasal değişikler konusunda bu değişikliklerden en çok etkilenecek kurum olan Yargıtay'ın da görüşünün alınması gerekmektedir.
ERDOĞAN SALONA GİRDİĞİNDE AYAKTA ALKIŞLANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salona girerken hakim ve savcılar ayağa kalkarak alkışladı.
KILIÇDAROĞLU VE FEYZİOĞLU, AÇILIŞA KATILMAMA KARARI ALMIŞTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı, yargı bağımsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle törene katılmama kararı almıştı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli törende yer alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilk kez törende konuşacak.
Daha önceki törenlerde sadece Türkiye Barolar Birliği Başkanı (son iki yıl dışında) ve ev sahibi sıfatıyla Yargıtay Başkanı konuşuyordu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşecek olan Adli Yıl açılış törenine katılmama nedenini 6 gerekçe ile açıkladı. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'a konuşan Kılıçdaroğlu, "Yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı'nın Sarayı'nda adli yıl açılışı olmaz. Bu durum güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz" dedi. Hakan'ın Hürriyet'te "Kılıçdaroğlu: Saray'a gitmeyeceğim çünkü" başlığıyla yayımlanan yazısından ilgili bölümler şöyle:
- SARAY'DA OLMAZ: Yasama, yürütme ve yargının ayrı olması gerekir. Yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı'nın Sarayı'nda adli yıl açılışı olmaz. Bu durum güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz.
- ORASI TARTIŞMALI: Açılışın yapılacağı yer, tartışmalı bir yer. Maliyeti bilinmiyor. Burayla ilgili çeşitli mahkeme kararları var. Saydamlığı savunması gereken yargı için uygun değil.
- SEMBOLLER ÖNEMLİ: Yargıçların cüppelerinde düğme yoktur, kimsenin karşısında düğme iliklemesinler diye. Yargıçlar alkışlamazlar, ayağa kalkmazlar. Yargı bağımsızlığını gösteren sembollerdir bunlar ve semboller çok önemlidir. Sembolik açıdan da orada olmamalı açılış.
- GÜVENLİK BAHANE: Bize önce beş yıldızlı otel için davetiye gelmişti. Biz de kabul etmiştik. Sonra değiştirdiler, Saray'da yapmaya karar verdiler. Neden? Güvenlik gerekçesiyle… Beş yıldızlı bir otelde güvenlik sorunu varsa bu ülkeye turist nasıl gelecek? Koskoca devlet, bir otelde bile güvenliği sağlayamayacak durumda mı? Böyle şey olabilir mi?
- GELENEĞE AYKIRI: Bir devleti devlet yapan temel unsurlardan biri de geleneklerdir. Yargıyla ilgili gelenekler, evrensel çapta geleneklerdir. Bu gelenekler darbe döneminde bile değişmedi. Şimdi niye değişiyor?
- ATMOSFERE DİKKAT: Türkiye'de bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan farklı düşünene FETÖ'cü muamelesi yapılıyor. Böyle bir atmosferde yargıçların doğru dürüst karar vermesi beklenebilir mi?
- ALKIŞLAYACAKLAR MI: Çok merak ediyorum: Adli yıl açılışına katılacak olan yargıçlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan içeri girdiğinde ayağa kalkacaklar mı, alkışlayacaklar mı? Bunu dikkatle izleyeceğim.