Ülkenin ana muhalefet grubu olan Yüksek Müzakere Komitesi'nin üyelerinden Hind Kabawat Reuters'e e-posta yoluyla gönderdiği bir yazıda, toplantıya katılan temsilcilerinin Suriye'deki durumun gerçekçi bir tablosunu çizeceklerini söyledi. Kabawat, bu bilgilendirmede tam yürütme yetkilerine sahip olacak bir geçici hükümet organının oluşturulması konusunun da yer alacağını söyledi. Geçiş döneminin süresi, azınlıkların adil temsilini güvence altına alacak mekanizma ve devlet kurumlarında reform ve yenilenme konuları da ele alınacak.
KİMYASAL SİLAH KONUSUNDA BASKI
Kabawat, Londra'daki toplantıya katılan bakanlara, diplomatik süreci canlandırmaları ve Esad yönetimini kimyasal silah kullanmaktan sorumlu tutmaları için baskı yapacaklarını söyledi.
Kabawat, "Gerçek şu ki uluslararası toplum Suriye'deki sivil halkı yalnız bıraktı. Bunun en son örnekleri Halep'te, Daraya'da ve Moadamiye'de görüldü. Buralarda sivilleri korumak ve kuşatmaları kırmak için herhangi bir ciddi adım atıldığını görmedik" dedi.
Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuna yürütülen müzakerelerde şimdiye kadar en büyük anlaşmazlık, geçici hükümetin oluşturulması noktasında çıkıyor çünkü bu, devlet Başkanı Beşar Esad'ın hâlâ elinde tuttuğu iktidar tekelini bırakması anlamına gelecek.
Seçimlerin ve iktidarın yenilenmesini isteyen Birleşmiş Milletler kararına rağmen, şimdiki hükümet, Esad'ın geleceğinin tartışılmayacağını, ancak bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulabileceğini savunuyor. Muhalefet ise Suriye'nin geleceğinde ne Esad'a ne de yakın çevresine yer olduğunu belirtiyor. Suriye iç savaşında 400,000 kişi öldü ve ülke nüfusunun yarısı evlerini tek etti.