Mitterlehner, Avusturya Haber Ajansı'na (APA) yaptığı açıklamada, koalisyon hükümetinin ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmasına (TTIP-Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) karşı olduğunu söyledi. Müzakerelerin "durdurulması" çağrısı yapan Mitterlehner, sürecin şeffaf bir şekilde yeniden başlatılması gerektiğini belirtti.
Başbakan Christian Kern, devlet televizyonu ORF'ye dün yaptığı açıklamada, ABD ve Kanada ile yürütülen serbest ticaret anlaşmalarına karşı çıkmaya hazır olduklarını söyledi. Her iki anlaşmanında aynı problemleri içerdiğini kaydeden Kern, "Bu, AB ile Avusturya arasında bir sonraki çatışma zemini olacaktır. Biz, emin olmaya odaklanmalıyız. Güç dengesinin küresel şirketlerin lehine dönmesini istemiyoruz." ifadelerini kullandı.
KAMUYOYU DA PROTESTO EDİYOR
Genetiği değiştirilmiş gıdalar, kimyasal ilaçlar ve gıda katkı maddeleri üzerindeki sınırlandırmanın kalkmasından endişe eden Avusturya halkı, 17 Eylül'de TTIP ve Kanada ile AB arasındaki Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) müzakerelerini protesto edecek.
FRANSA VE ALMANYA'DAN KARŞIT AÇIKLAMALAR
Fransa Dış Ticaret Bakanı Mathias Fekl, 30 Ağustos'da yaptığı açıklamada Avrupa Birliği ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakelerinin sona ermesi gerektiğini söylemişti. RMC radyosuna konuşan Fekl, "Fransa olarak talebimiz, müzakerelerin açık ve net bir biçimde sonlandırılması. Bu müzakerelere artık Fransa'nın siyasi bir desteği yok" dedi.
Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Avrupa'da büyük tepki toplayan anlaşmada ilerleme sağlanamadığını söyledi. Bakan Gabriel görüşmeler hakkında "Benim değerlendirmeme göre, Amerika ile yürütülen müzakereler, kimse kabul etmese de fiilen başarısı oldu. Çünkü 27 bölüme ayrılan anlaşmada 14 ayrı müzakere yapılmasına karşın bir tek ortak açıklama bile yapılamadı. Amerikan tekliflerine boyun eğmek zorunda değiliz. Bizim Avrupa'da kendimize has bir beraber yaşama şeklimiz var." ifadelerini kullandı.