BBC Türkçe'de yer alan habere göre, pazar günü yapılan İran milli internet kurma projesi açılış törenine İran'ın iletişim, bilgi ve teknolojiden sorumlu bakanı Mahmud Vaezi katıldı. Vaezi açılışta yaptığı konuşmasında, yerli internetin siber tehditlerle mücadeleyi kolaylaştıracağını, tüm yerel faaliyetler, hizmetler, uygulamalar ve farklı içeriklerin ulusal internette yer alacağını söyledi.
Mehr haber ajansına göre planın ilk aşamasında e-devlet hizmetleri ve yerli web sayfalarına erişim sağlanacak. Şubat 2017'te tamamlanması planlanan ikinci aşamada yerli video içeriği eklenece ve Mart 2017'ten itibaren farklı hizmetler getirilecek ve uluslararası ticaret yapan şirketlere destek sağlanacak.
Devlet haber ajansı IRNA girişimin, yüksek kalitede, hızlı ve az maliyetli internet bağlantısı sunacağını yazdı.
Ulusal internet fikri ilk kez 2010 yılında ortaya atılmış ve 2015 yılında bütünüyle çalışır durumda olması planlanmıştı.
İran Twitter, Instagram ve Facebook gibi yabancı kaynaklı sosyal medya sitelerine erişimi engellese de pek çok kullanıcı sanal özel ağlar ve aracı sunucular sayesinde bu sitelere ulaşabiliyor.
Hükümet bu girişimin hedefinin İslami içeriğin yayılacağı ve dijital farkındalığı arttırmak için izole edilmiş milli yerel ağ olduğunu söylüyor.
'KULLANICILARIN ÖZEL YAŞAMINA SAYGI GÖSTERİLECEK'
Yerel basında çıkan haberlere göre kullanıcıların özel yaşamına saygı gösterilecek.
MUHALİFLER PROJEYE KARŞI ÇIKTI
Muhalifler bu girişimin ana amacının yetkililerin vatandaşların internet kullanımlarını daha sıkı kontrol altına almak olduğunu söylüyor.
'İRAN DAHA İLERİ DÜZEYDE BİR TECRİDE MARUZ BIRAKILABİLİR'
İnsan hakları örgütleri İran'ın yerli internet projesinin İran halkını daha ileri düzeyde bir tecride maruz bırakacağını düşünüyor.