Pretoria Kız Okulu öğrencileri okul idaresinin kendilerini saçlarını kimyasal madde kullanarak düzleştirmeye zorladığını ve 'dağınık' durduğu gerekçesiyle afro stili saçla gelmekten caydırmaya çalıştığını söylediler.
Haftasonu boyunca okulun bu tutumunu protesto eden kız öğrenciler afro saç stilleri ile okul önünde protesto gösterileri yaparak uzun zamandır uygulanan bu kuralı eleştirdiler.
Racism fury at Pretoria Girls High: MEC steps in https://t.co/WSEm8uFT0N pic.twitter.com/2ULUHHhIuo
— Pretoria News (@pretorianews) August 30, 2016
Okuldaki siyah öğrenciler sosyal medya mesajlarında ayrıca, okulda birbirleriyle kendi etnik ana dillerini konuşmalarına izin verilmediğini de söylediler.
Zulaikha Patel changed the game. Respect!!! #PretoriaGirlsHigh pic.twitter.com/QmNthtRqGo
— A$AP Muthi (@Brain_Dogon) August 30, 2016
Cuma günü internetten başlatılan 'Pretoria Kız Okulu'nda Irkçılığa Son' başlıklı bir dilekçe ise hemen 10 bin imzaya ulaştı ve imza sayısı yükseliyor. Dilekçede yetkililer okulu kuralların 'siyah ve Müslüman kızlara ayrımcılık yapmamasını sağlamaya' çağrılıyor.
MEDYADA TARTIŞMALARA KONU OLDU
Konu medyanın da gündeminde öne çıktı. Gazeteler, televizyonlar, radyolarda tartışılmaya başlandı.
Bir kız öğrenci Pretoria Power FM radyosunda, "Saçımız yüzünden ayrımcılığa uğruyoruz. Saçımızı düzleştirmemizi istiyorlar" dedi. Tartışma hemen politikacıları da içine çekti.
I wasn't this BRAVE when I was her age! Everything about her is life and life in abundance! 👑 😇 🙏 #PretoriaGirlsHigh pic.twitter.com/KfcROh6ti8
— Nickyz World (@SeithatiSegoatl) August 29, 2016
KÜLTÜR BAKANI'NDAN DESTEK
Güney Afrika Sanat ve Kültür Bakanı Nathi Mthethwa, öğrencileri destekleyen tweet'ler attı. Bakan "Öncelikle Pretoria Kız Okulu öğrencilerinin saçlarını doğal haliyle bırakma hakkını destekliyorum. İkinci olarak, öğrencilerin okulda kendi Afrika ana dillerini konuşmalarının yasaklanması kabul edilemez" diye yazdı.
Schools should not be used as a platform to discourage students from embracing their African Identity. #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh
— Min. Nathi Mthethwa (@NathiMthethwaSA) August 29, 2016
Ekonomik Özgürlük Savaşçıları partisi EFF okulu 'estetik ve kültürel alanlarda siyahlığı bastırmak' ile suçladı.
Ana muhalefet Demokratik İttifak Partisi lideri Mmusi Maimane Twitter mesajında "Benim kızımın saçı afro. Pretoria kız okuluna gidemez mi?" diye sordu.
Tepkiler üzerine bugün Gauteng eyaleti eğitim bakanı Panyaza Lesufi, adı geçen devlet okulunu ziyaret ederek hem üst düzey yöneticilerle hem öğrencilerle görüştü. Lesufi gazetecilere, "Tamamen kontrolden çıkmadan duruma hakim olmak istiyorum" dedi.
SOSYAL MEDYADA BÜYÜK İLGİ
'Pretoria Kız Okulu'nda Irkçılığa Son' anlamına gelen #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh etiketi sosyal medyada büyük ilgi gördü.
Twitter kullanıcıları protestocu kız öğrencilerin video ve fotoğraflarını da paylaştılar.
#PretoriaGirlsHigh "This Picture is so powerful, This is what our future leaders look like. pic.twitter.com/s05awXSYDj
— TashnaAlexander 💎 (@TashnaAlexander) August 29, 2016
Bir kullanıcı twitter hesabından "Bu kızlar bize hayat veriyor. Amandla!" diye yazdı. Güney Afrika dillerinden Zuluca bir kelime olan Amandla 'İktidar' anlamına geliyor. Irk ayrımcılığı günlerinde Afrika Ulusal Kongresi mücadelesinin sloganlarından biriydi. Yürüyüş ve mitinglerde biri 'Amandla' diye haykırdığında topluluk 'Awethu' yani 'Halka' diye yanıtlardı.
Video of #PretoriaGirlsHigh students up in arms over alleged racism at the institution @AfriNewsAgency pic.twitter.com/ncsTJ6g1Hx
— Jonisayi W. Maromo (@Jonisayi) August 29, 2016
BEYAZ OKULUYDU
Başkent Pretoria'nın prestijli kız okuluna eskiden sadece kız öğrenciler giderdi, 1994'de ırk ayrımcılığının son bulmasından bu yana siyah çocuklar da burada okuyabiliyor.
Güney Afrika beyaz azınlığın yönetimine dayanan ırk ayrımcılığı rejimine son verdikten 22 yıl sonra hala ırkçılık sorunlarıyla uğraşıyor.